Stanislav Černák Hokej

Dramatický súboj odvekých rivalov: Zvolen vyrovnal stav série, tiekla aj krv

Zvolenčania vyrovnali stav štvrťfinálovej série play off hokejovej extraligy na 1:1. O svojom víťazstve na domácom ľade rozhodli v úvodných dvoch tretinách. Duel bol však dramatický až do konca. Hosťom nepomohla ani hra bez brankára.

Ilustračný obrázok k článku Dramatický súboj odvekých rivalov: Zvolen vyrovnal stav série, tiekla aj krv
Zdroj: TASR

Dianie na ľade náramne pripomínalo úvodný duel, no vývoj zápasu sa v prvej tretine naklonil na stranu domácich. V 5. minúte sa v presilovke oprel do puku Lukáš Jurík a spoza hráča presnou forhendovou strelou otvoril skóre. Útočné snahy sa prelievali z jednej strany na druhú a bolo sa na čo pozeral pred oboma bránkami. V 10. minúte po zranení Češíka zohrieval až štyri minúty tresnú lavicu domáci Chovan, no hostia si ju až do konca nevychutnali, keď ju prerušilo vylúčenie Luntera.

Tiekla aj krv

Z ľadu vanulo v súbojoch napätie, občas vyústilo aj do drobných zranení, ako napríklad u Bambúcha, keď mu odrazený puk pustil krv z tváre. Účet prvej tretiny v počte šancí ukončil Macík, v 17. minúte sa pretlačil až pred Šimka, no tiesnený neuspel.

V druhej tretine sa zdanlivo nič nedialo, no adrenalínu na ľade pribudlo. Hráči dohrávali súboje až do konca, v 26. minúte Hudeca poslal na ľad Hraško a kapitán hostí sa len ťažko zbieral z ľadu. Zvolenčania si predsa len o niečo viac naklonili misky váh na svoju stranu, v 22. minúte Chovan v páde takmer Chorošuna prekonal, o minútu neskôr dvakrát pálil v dobrej pozícii Podkonický a jedna z mála šancí sa mu naskytla aj v 34. minúte.

Ukázalo sa, že jazýčkom na váhach sa stali presilovky. V 38. minúte po presnej strele Čierneho vrátil puk pred bránku Brabenec a Peter Zuzin sa nemýlil – 2:0. Bystričanom sa z hokejok tvorivosť úplne vytratila a slušnú kombináciu vymysleli len jedinú, keď pri hre troch proti trom zaujala gólová nahrávka Richtera na Češíka.

Po druhej prestávke v 44. minúte vyrobil Janík hrúbku a keby ju Peter Zuzin potrestal, úplne by zobral hosťom vietor z plachiet. Ich nádej neustále žila, museli by však streliť gól, aby reálne pomýšľali na zvrat, no nebolo im to súdené. V 45. minúte Danton pred bránkou zľuftoval, a tým aj vyčepal všetok potenciál Baranov, no nie obrovskú bojovnosť. V 56. minúte v neprehľadnej situácii pred bránkou prepasíroval puk s vypätím všetkých síl Juraj Sýkora a zdramatizoval nervózny záver zápasu. Hostia v závere ešte odovlali brankára, no ani 35 sekundová power play im nepomohla vyrovnať. Hokejisti HKm Zvolen tak zdolali v druhom štvrťfinálovom súboji rivala z Banskej Bystrice 2:1.

Štvrťfinálová séria sa teraz za stavu 1:1 na zápasy presunie pod Urpín, kde budú v nedeľu (10. marca) a v pondelok (11. marca) na programe ďalšie dva súboje.

Pozápasové ohlasy

Peter Mikula, tréner Zvolena: „Čakali sme bystrický systém, aký uplatnili deň predtým. My sme sa snažili streliť prvý gól, aby sme súpera prinútili otvoriť hru. Víťazstvo sa rodilo veľmi ťažko a až do inkasovaného gólu sme boli lepším mužstvom. Víťazstvo sme si po tej sprche predtým zaslúžili. S herným prejavom som neustále nespokojný. Keď súper otvorí hru, aj sa lepšie hráči presadzujú, hrajú uvoľnenejšie, chce to však v zápase vyhrávať. Dnes sa prejavil náš širší káder a väčšia prevaha v kondícii.“

Vladimír Országh, kouč B. Bystrice: „Našou achillovou pätou sú presilové hry, nejako nám to nešlo ani v základnej časti. Nemáme kreatívnych hráčov, musíme hru zjednodušiť, na tom nám treba popracovať. Rozhodujúcim faktorom boli dnes presilové hry, inak to bol typický play off zápas s obrovskou bojovnosťou na oboch stranách."

Lukáš Jurík, autor úvodného gólu Zvolena: „Máme za sebou ďalší náročný zápas, dráma až do konca. Začali sme s elánom, aj gól strelili, celý zápas sme boli hokejovejší. Boli sme vo vedení, Bystričania museli tvoriť a trápili sa. Škoda inkasovaného gólu, no o to je to cennejšie. Súper si čisté šance nevytvoril a my sme sa úspešne ubránili."

Michal Hudec, kapitán B. Bystrice: „Hrali sme fantasticky, akurát, že sa súper presadil v presilovkách. Ukázali sme charakter a aj silu, určite nie sme ľahký súper. Dostávame sa do formy, aspoň tomu verím. Na domáci ľad odchádzame za stavu 1:1 na zápasy, a to sme chceli, aj keď dnešný zápas veľmi bolel. Stačilo málinko šťastia a mohlo to byť aj lepšie."

Foto: TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM