Alžbeta Paulíková Rôzne

Zvolenčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Zvolen však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Zvolenčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Foto: Marcel Páleš

Väčšie ticho

Hoci mnohí Zvolenčania majú často problém s cestovaním po meste a následným parkovaním, no nie je to tu až také zlé, ako sa nám zdá. Vo väčších mestách jazdí omnoho viac áut ako u nás. Potvrdil nám to aj Ján (23), ktorý žije už štyri roky v Prahe: „Teším sa, že doma nie sú také preplnené cesty a že tu každú chvíľu niečo nehúka.“

Domáce jedlo

Andrej tiež poukázal na to, že mu chýbajú obľúbené domáce výrobky, ktoré v Prahe nenájde. „Vo Zvolene máme obchody s lokálnymi výrobkami, z nich vždy cítim atmosféru domova. Rovnako sa vždy teším na pravý Slatinský chlieb.“ Ján zas prezradil, že on sa domov teší aj na niečo iné: „Tradičná bryndza – to je Zvolen.“

Hron

Vo Zvolene máme krásnu prírodu a jej vychutnať si ju môžeme kedykoľvek. Priamo cez naše mesto preteká rieka Hron, ktorá je vhodným miesto na príjemnú prechádzku kedykoľvek počas roka. „Keď sa vraciam domov, teším sa na prechádzku pri Hrone. Tu si vždy dobre oddýchnem a vyvetrám hlavu,“ prezradil nám Andrej (23), ktorý už niekoľko mesiacov študuje v Prahe.

Zapekanka

Zapekanka chutí nejednému návštevníkovi z okolitých miest, ale aj domácim. Mnohí Zvolenčania žijúci v zahraničí si preto vždy po návrate domov radi vychutnajú práve toto jedlo. „Zbožňujem našu zapekanku. Keď prídem domov, určite na ňu zájdem. Takúto dobrotu v Česku nemáme,“ povedal Peter (25), ktorý už dlhšie žije mimo Zvolena.

Pustý hrad

Nad naším mestom sa týči jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku a zrejme nie je Zvolenčan, ktorý by neabsolvoval túru na toto miesto. Na Pustý hrad môžu byť Zvolenčania právom hrdí. Ešte viac si to však uvedomujú naši obyvatelia, ktorí už dlhšie žijú v zahraničí. Tu im často chýba práve takéto miesto. A tak, keď sa po dlhšom čase vrátia do svojho rodného mesta, ich vychádzkové kroky mieria práve aj na Pustý hrad. „Vždy sa na to veľmi teším. Je to krásna a pre mňa aj mojich priateľov tak akurát náročná túra,“ povedala Martina, ktorá študuje v Prahe.

Slovenská národná galéria

Slovenská národná galéria usporadúva na Zvolenskom zámku pôvodné výstavy a reinštalácie starého, ale aj súčasného umenia a dizajnu. Andrej nám prezradil, že takáto výstava mu v Prahe chýba: „Keď prídem domov, rád sa pôjdem pozrieť na zámok.“

Trhy

Blíži sa čas Vianoc a to je aj časom, kedy sa naši blízki vracajú domov, aby prežili sviatky s rodinou. K tomu však nepochybne patria aj vianočné trhy. „Teším sa, keď sa na Vianoce vrátim domov a vychutnám si punč s mojimi priateľmi na našich trhoch. Celkovo som vždy rád, keď idem po meste a stretnem ľudí, ktorých poznám, môžem ich pozdraviť a porozprávať sa,“ povedal Andrej.

Hokej na zvolenskom zimáku

Klub HKm Zvolen patrí medzi najlepšie hokejové tímy a to nielen tohtoročnej sezóny. Verní fanúšikovia spomedzi Zvolenčanov sú dnes aj v zahraničí a odtiaľ pevne držia palce našim chlapcom. Niekedy, keď sa vracajú domov, nevynechajú ani fandenie naživo. „Milujem zájsť po dlhom čase na zvolenský hokej. A teším sa vždy aj na to, že práve tam postretávam kopu svojich starých známych,“ povedal Ondro, ktorý pracovne už niekoľko rokov pôsobí mimo Zvolena.

Námestie

Zvolenské námestie patrí medzi najrozsiahlejšie a najdlhšie v strednej Európe. Prechádzka po ňom je často príjemným oddychom a príležitosťou na stretnutie so známymi. „Ja vždy, keď prídem domov do Zvolena, idem sa pozrieť na námestie. Je to moje mesto a vždy chcem vidieť, čo sa tu pomenilo, čo je tu nové alebo čo ostalo po starom,“ povedala nám Veronika (28), ktorá dlhodobo žije v Taliansku.

Príroda

Mnohí sa zhodujú, že medzi top bodmi, ktoré im pri pobyte v zahraničí chýbajú, je príroda, ktorou je Zvolen doslova obkolesený. „Až keď som dlhšie začal pracovať a žiť mimo Zvolena, vtedy mi to začalo čoraz viac a viac dochádzať. Niečo mi počas voľna či víkendových dní chýbalo. A prišiel som na to, že to je príroda. Podľa mňa viacerí Zvolenčania – tak ako kedysi aj ja – si poklad, aký tu máme a ktorým sme obkolesení až tak neuvedomujú. A nevyužívajú našu krásnu prírodu či turistické trasy na oddych až tak, ako by mohli. Mne to fakt veľmi chýba a vždy sa na zvolenskú prírodu veľmi teším. Inde nám ju naozaj môžu iba ticho závidieť,“ povedal Ján (30), ktorý viacero rokov pracuje v zahraničí.

Môže vás zaujímať:

Súťaž o najkrajšie mesto už skončila a Zvolen dosiahol nádherný úspech: Toto je fakt paráda!

O tú najkrajšiu na Slovensku bojovali aj naše dediny: 5 obcí zo Zvolenského okresu, ktorým sa darilo najviac

10 tipov redakcie na tento víkend: Zvolenčania, aj toto cez dni oddychu môžete zažiť

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM