Marcel Mojžiš Rôzne

Zvolenčanom išlo v exotickom raji o život

NA VLASTNEJ KOŽI: Páľava, kokosové palmy, vzduch vlhký, akoby ste pri každom nádychu vypili dvojdecák vody. A k tomu všade prítomný chaos. To je Srí Lanka. Tropický raj ukrytý v Indickom oceáne, ktorý v sebe skrýva ešte stále nedotknuté čaro prírody.

Po prílete na letisko blízko hlavného mesta Kolombo sme zažili šok. Na tropický ostrov sme sa vybrali zo Zvolena uprostred hlavnej sezóny. Tá štartuje po skončení monzúnov práve vtedy, keď u nás má našliapnuté najtuhšia zima. A tak, kým sme do lietadla nastupovali pri mínus dvadsiatich stupňoch, dlhý let sme zakončili v tropických tridsiatkach, prešľapujúc na roztekajúcom sa asfalte.

Voda teplejšia ako krv Takéto počasie našu zvolenskú partiu priam vyzvalo, aby sme si po maratónskom cestovaní oddýchli nič nerobením na pláži. Tých má Srí Lanka v zásobe neúrekom. Najlepšie je prespať v mestečku Negombo, ktoré je od letiska vzdialené iba desať kilometrov. Ešte pred zaľahnutím do postele, tak môžete stihnúť čľapkanie sa v oceáne, ktorého voda je snáď teplejšia ako krv.

[blockquote]O­travovať vás okrem všade prítomných túlavých psov, budú už len domorodci ponúkajúci čokoľvek. Od nádhernej, očami neuchopiteľnej batiky, až po lov rýb na vlastnoručne zhotovenom, farbami dúhy obdarenom kataramáne. [/blockquote] Srí Lanka patrí medzi krajiny, ktoré je dobré križovať na vlastnú päsť a vykašľať sa na ponuky cestoviek. V opačnom prípade sa vám môže stať, že autentický život na ostrove ani nezažijete. A namiesto kúpania sa na nádherných piesočných plážach za šumenia listov paliem, dovolenku strávite v hotelovom bazéne, kdesi v semeništi špiny, alebo v hnusnom, páchnucom mori.

Ako na Neresnici… Ešte vo Zvolene sa bifľujeme všakovakých knižných sprievodcov. Až na Cejlóne však zisťujeme, že bacha si treba dať aj na to. Napríklad pláž v dedinke Unawatuna hodnotia ako najobľúbenejší flek nezávislých cestovateľov s malebnou dágobou, ktorá aj dnes zostáva pokojná, idylická. Realita je však iná. Na vyhlásenej Une skôr, ako kadejakých batôžkárov v etno gaťoch, nájdete rozkysnutých Nemcov, ktorí všade navôkol behajú krížom-krážom v šašovských čapiciach a skôr ako byť, vyznávajú tak módne, mať.

[blockquote]I­dylická pláž je v skutočnosti iba úzky pás piesku lemovaný natlačenými barmi a gýčovými reštauráciami. Po dlhej chôdzi sa nám podarí nájsť prázdny flek medzi telami turistov, pred ktorých neutíchajúcom bľabotaní niet úniku. Keď zistíme, že s pribúdajúcou páľavou je tam plnšie ako v júli na zvolenskej Neresnici, berieme sa rýchlo preč.[/blockquote] Srí Lanka však ponúka i pláže, ktoré sú ako maľované najhlbším snom. Košaté palmy, pučiaca zeleň, doslova lúky zlatistého piesku, na ktorých kde-tu narazíte na človeka či ospanlivú reštauráciu. Také sú napríklad dedinky Tangalla a Mirissa, ležiace na juhu ostrova. Pláž v Mirisse má aj ďalšiu výhodu.

Boj o holý život Vlny sú tam miernejšie, nebojujú s človekom, nemajú vôľu si ustavične dokazovať, kto má väčšiu silu. Turistov nechávajú pokojne so sebou splynúť a užiť si oceán spolu s húfmi poskakujúcich rýb. Tento bonus si naplno uvedomujeme až o pár dní, keď zisťujeme, že i pri nevinnom čľapkaní, môže ísť o život.

**CESTOVANIE ZVOLENČANOV PO EXOTICKOM RAJI SA ZVRTLO NA DRÁMU. ĎALŠÍ DIEL REPORTÁŽE NÁJDETE NA WWW.ZVOLEN24.SK UŽ V BUDÚCI UTOROK. **

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM