Jakub Forgács Správy

Zvolenská nemocnica nemá na pľúcnej ventilácii ŽIADNEHO pacienta: Čo hovoria ČÍSLA?

Zlepšenie pandemickej situácie je podľa slov nemocnice zrejme len dočasné. Pripravuje sa na omikron.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská nemocnica nemá na pľúcnej ventilácii ŽIADNEHO pacienta: Čo hovoria ČÍSLA?
Zdroj: TASR/AP

Potešujúcou správou pre zvolenskú nemocnicu je, že počet pacientov s covidom je už druhý týždeň pomerne stabilný a drží sa na čísle okolo 30. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK

Prázdna ventilácia

"K dnešnému dňu poskytujeme zdravotnú starostlivosť 33 pacientom s potvrdeným alebo pravdepodobným ochorením covid-19, z nich 16 je na štandardných kyslíkových lôžkach, deviati sú umiestnení na pracovisku v Krupine, šiesti ležia na JIS, jeden na Hi-flow, máme jedno suspektné dieťa a štyroch pacientov s podozrením na covid,“ hovorí riaditeľka zvolenskej nemocnice Ing. Ľudmila Veselá.

Prvýkrát po veľmi dlhom čase nemajú pacienta s covidom napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu. Z dôvodu covidu chýba nemocnici osem zamestnancov, dvaja ďalší sú suspektní, jeden má covid OČR.

Situáciu však hodnotia ako prechodnú, nemocnica rieši aj organizáciu, technické záležitosti a služby počas masívneho náporu pacientov v súvislosti s mutáciou omikron. "Je pre nás dôležité pripraviť sa tak, aby sme dokázali poskytnúť nepretržitú starostlivosť tak pacientom s covidom, ako aj pacientom necovidovým, aby sme zabezpečili vhodné triedenie pacientov, kto vôbec nemusí byť hospitalizovaný a tiež, aby sme v prípade nutnosti vedeli plne zabezpečiť personál aj pre urgentné operácie. V tomto sme pripravení spolupracovať aj s okolitými nemocnicami,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice.

Dominuje omikron

V centrálnom laboratóriu AGELLAB Zvolen minulý týždeň identifikovali mutáciu omikron v rozmedzí 54 – 79% z pozitívne testovaných vzoriek. Vzorky v laboratóriu AGELLAB Zvolen sa vyšetrujú zo všetkých zdravotníckych zariadení AGEL od Komárna až po Košice-Šaca.

Vo vakcinačnom centre vo Zvolene za uplynulý týždeň podali vakcínu proti covidu vyše 1 500 záujemcom, piatky očkujú aj deti vo veku 5–11 rokov. "Prechodný záujem o prvú dávku vakcíny, ktorú sme zaznamenali začiatkom roka opäť poklesol a prevažujú tretie dávky,“ dodala Ľ. Veselá.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM