Správy Samospráva

Zvolenská Slatina bude mať protipovodňové opatrenia: Čo si o tom myslí starostka?

Slovenský vodohospodársky podnik plánuje vo Zvolenskej Slatine vybudovať protipovodňové opatrenia na rieke Slatina.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská Slatina bude mať protipovodňové opatrenia: Čo si o tom myslí starostka?
Zdroj: TASR

Ak sa ochranné protipovodňové opatrenia na rieke Slatina podarí uskutočniť, určite splnia účel, tvrdí to starostka obce Zvolenská Slatina Mária Klimentová. „Najmä na uliciach Pod hájom a Slovenského národného povstania. Pri dvoch povodniach v minulom roku sa ukázalo, že ochrana pozdĺž rieky Slatina a prítoku Rybný potok by zabránila ich vylievaniu na okolité pozemky a komunikácie,“ dodala.

Vyše 700-tisíc eur

Oznámenie vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie uvádza, že Slovenský vodohospodársky podnik plánuje vo Zvolenskej Slatine vybudovať protipovodňové opatrenia na rieke Slatina.

Celková predpokladaná hodnota zákazky je podľa súťažných podkladov 709 237 eur bez DPH. Obstarávanie sa týka projektu financovaného z fondov Európskej únie. „O pripravovanom projekte máme vedomosť, nie je nám však známe, či naozaj dôjde aj k jeho uskutočneniu,“ zhrnula starostka obce.

Vo 2 etapách

Podľa projektovej dokumentácie je stavba rozdelená do dvoch etáp. V prvej je na ulici Pod hájom navrhnuté vybudovanie protipovodňovej ochrany brehovými múrmi. Na ochranu územia pred vodou z územia nad cestným mostom na ľavom brehu je navrhnutý protipovodňový ochranný múr. V druhej etape je ochrana riešená múrikmi pozdĺž koryta Rybného potoka.

Ako spomenula starostka, obec je roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce. „Vlani sme mali dvakrát, v júni a v októbri, vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Všetky tieto toky boli na niektorých miestach vyliate z koryta,“ doplnila s tým, že najhoršia povodeň bola v roku 2010, keď bol zaliaty celý stred obce vrátane okolitých domov. „Pri tejto povodni boli spôsobené najväčšie škody na majetku,“ podotkla a poznamenala, že takmer každý rok sa povodne opakujú, niekedy aj dvakrát v roku. „Po dvoch vlaňajších povodniach bolo vyčistené koryto rieky Slatina od nánosov a drevín a aj Slatinský potok. Obávam sa však, že pri prívalových dažďoch to nebude stačiť a povodni sa nevyhneme ani v budúcnosti,“ ukončila Klimentová.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery z minuloročných záplav vo Zvolenskej Slatine!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Situácia vo Zvolenskej Slatine počas dlhotrvajúceho dažďa
14
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM