Jakub Forgács Správy

Zvolenská univerzita vybuduje unikátne ekologické parkovisko. Bude recyklovateľné

Vo Zvolene sa dočkáme novinky. Havarijný stav príjazdových komunikácií a odstránenie parkovania na zelených plochách pri univerzite má vyriešiť projekt za státisíce eur!

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská univerzita vybuduje unikátne ekologické parkovisko. Bude recyklovateľné
Zdroj: TASR

Technická univerzita (TU) vo Zvolene bude mať čo nevidieť nové parkoviská. Od augusta totiž realizuje vlastný projekt Komunikácie a parkoviská v areáli Technickej univerzity vo Zvolene v hodnote 445 560 eur s DPH.

Čítajte tiež: Zvolenská univerzita s vyše sto zahraničnými študentmi. Ktoré krajiny vedú?

Ako uviedla hovorkyňa TU Kamila Gallová, projekt rieši havarijný stav príjazdových komunikácií a odstránenie parkovania na zelených plochách. „Univerzita ako člen Národnej recyklačnej agentúry Slovensko, sa snažila pri stavbe parkoviska využiť inovácie a zároveň vyprodukovať nulový odpad. Projekt bol dlhodobo pripravovaný a boli doň zakomponované požiadavky zainteresovaných inštitúcií, najmä z pohľadu ekológie,“ uviedla.

Časť parkoviska má v sebe zabudované retenčné prvky pre zrážkové vody, je nenáročné na údržbu a je opätovne recyklovateľné po dobe používania. Parkovisko je totiž vybudované z materiálov z recyklovaných odpadov.

Projektom sa skvalitnia príjazdové komunikácie a parkovacie miesta v celom areáli. Zabudovaním zariadení na odlučovanie ropných látok sa odstránia možnosti kontaminácie pôdy a vody, čím sa TU stáva lídrom pre uplatňovanie environmentálnych služieb v praxi.

Projekt je financovaný z vlastných zdrojov univerzity a z účelových kapitálových výdavkov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, pričom rozhodujúci podiel predstavujú vlastné zdroje. Projekt by mal byť ukončený do konca októbra.

Pozrite si v našej fotogalérii aj to, ako v lete prebiehala rekonštrukcia areálu Technickej univerzity vo Zvolene!

Čítajte tiež: Silný vietor vo Zvolene lámal stromy. Hasiči zasahovali na viacerých miestach!

Momentálna rekonštrukcia areálu Technickej univerzity v OBRAZOCH
13
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM