Jakub Forgács Správy

Zvolenská veža otvorí svoje brány návštevníkom. Kedy sa budete môcť pokochať výhľadmi?

Veža rímskokatolíckeho kostola bola viac ako 100 rokov neprístupná pre verejnosť. V roku 2017 sa zahájila jej kompletná rekonštrukcia a čoskoro ju otvoria verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská veža otvorí svoje brány návštevníkom. Kedy sa budete môcť pokochať výhľadmi?
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Veža farského kostola Svätej Alžbety vo Zvolene bude od 1. júla tohto roku sprístupnená verejnosti. Po rozsiahlej a dlhodobej rekonštrukcii sa stane ďalšou kľúčovou atraktivitou pre obyvateľov aj návštevníkov Zvolena. Informovala o tom Ľubomíra Honíšková, šéfredaktorka Zvolenských novín a referentka pre styk s verejnosťou Mestského úradu.

Veža rímskokatolíckeho kostola bola viac ako 100 rokov neprístupná pre verejnosť. V roku 2017 sa zahájila jej kompletná rekonštrukcia. Cieľom tohto projektu bolo jej sprístupnenie pre obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. „Rekonštrukciou veže sme chceli urobiť ďalší krok k zatraktívneniu Zvolena a zaujatiu jeho potenciálnych návštevníkov. Ide o národnú pamiatku mimoriadneho významu, ktorej chceme venovať náležitú pozornosť,“ vyjadrila sa primátorka Lenka Balkovičková. Rekonštrukciu zafinancovalo mesto sumou 57 700 eur, prispievali však aj dobrovoľníci v rámci darov zvolenskej farnosti.

„Interiér veže bol pôvodne v dezolátnom stave. V rámci rekonštrukčných prác bolo opravených 75 rokmi zdevastovaných kamenných schodov vedúcich do veže. Na vyhliadkovom balkóne majstri vymenili zábradlie, ktoré muselo byť z bezpečnostných dôvodov zvýšené a prekované umeleckými kováčmi tak, aby sa zachoval jeho pôvodný vzhľad. Veža dostala okrem iného tiež novú podlahu, omietky a taktiež nový kríž, ktorý zdobí jej samotný vrchol,“ priblížil vedúci projektu rekonštrukcie veže Ján Čierny.

Otváracie hodiny Zvolenskej veže:

  • V sezóne od 1. júna do 30. septembra: pondelok – piatok od 10:00 do 17:00 a sobota – nedeľa od 10:00 do 18:00
  • Mimo sezónu, teda od októbra do novembra a od marca do apríla, bude vstup otvorený po dohode v Informačnom centre Zvolenského kultúrneho centra, a to iba v prípade priaznivého počasia a podľa rozhodnutia ZKC. Od decembra do februára bude veža uzatvorená.
Zvolenská veža otvára svoje brány návštevníkom
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM