Stanislav Černák Kultúra

Zvolenské hry zámocké sa už blížia: Milovníci umenia, vyberajte z bohatého programu...

Obľúbený festival Zámocké hry zvolenské (ZHZ) napíše tento rok už svoju 41. kapitolu. Dramaturgička Ferenčuková prezradila podrobnosti o celom festivale.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenské hry zámocké sa už blížia: Milovníci umenia, vyberajte z bohatého programu...
Zdroj: TASR

Už iba mesiac ostáva do začiatku medzinárodného letného divadelného a operného festivalu ZHZ. Činoherná časť 41. ročníka festivalu, ktorú organizuje Divadlo J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene, sa uskutoční v dňoch 6. – 18. júna 2014.

ZHZ otvorí domáca premiéra

Ako prezradila dramaturgička DJGT Uršuľa Ferenčuková, festival tradične otvorí domáca premiéra titulu pripravovaného priamo na zámocké nádvorie. „Tento rok si celý svet pripomína 450. výročie narodenia Williama Shakespeara. Pri tejto príležitosti bude mať 6. júna premiéru jeho hra Skrotenie zlej ženy,“ povedala.

DJGT uviedlo po roku 2000 úspešne Shakespearovu tragédiu Hamlet aj drámu Kupec benátsky. Tento rok pripravuje komédiu, ktorá vychádza z princípov commedie dell'arte i z vďačného rámca divadla na divadle. Inscenáciu režíruje Stanislav Slovák.

Neskrotní hrdinovia v žiare hviezd

Mottom tohtoročných Zámockých hier zvolenských je: „Neskrotní hrdinovia v žiare hviezd“. Činohernú časť rámcujú práve takíto hrdinovia. Neskrotná Katarína v Skrotení zlej ženy na úvod a večný rebel Francois Villon, ktorý sa predstaví v špeciálnej koncertnej verzii muzikálu Prekliaty básnik, na záver. Neskrotných hrdinov vymykajúcich sa konvenciám nájdeme aj v hosťujúcich festivalových inscenáciách.

Atraktívny program

Dramaturgickým zámerom festivalu je ponúknuť čo najpestrejší a najatraktívnejší program pre návštevníkov. Tento rok sú v programe dve české divadlá: Městské divadlo Brno a muzikál Sugar! (Někdo to rád horké) a Městské divadlo Zlín s čerstvou drámou Ďáblice. Prešov predstaví svojho Amadea, SND Antigonu v New Yorku, Nová scéna hru Aj muži majú svoje dni, Martin 1. a 2. časť sitkomu www.narodnycintorin.sk. Pre deti je pripravená rožňavská rozprávka Pippi dlhá pančucha. Nielen pre mládež je v ponuke tanečné hiphopové predstavenie Laci Strika a Baletu SND Julio& Romea. Diváci si môžu vychutnať hru Spomínam na Paríž s piesňami Jara Filipa spolu so Štúdiom L+S.

DJGT odohrá počas festivalu ešte jednu svoju inscenáciu, autorskú hru Na konci… o patrónovi divadla Tajovskom, s ktorou sa v júni zúčastní na festivale Dotyky a spojenia. Záverečný deň patrí koncertnej verzii muzikálu Prekliaty básnik. Sprievodným festivalovým podujatím bude výstava venovaná „dvornému“ scénografovi ZHZ, Štefanovi Hudákovi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM