Rôzne

Zvolenskí bezdomovci v zime: Tu hľadajú svoje útočisko...

Tohtoročná zima je naozaj vrtkavá. Za deň napadne aj 20 centimetrov snehu a na ďalší už prší. Najťažšie toto obdobie prežívajú ľudia bez strechy nad hlavou. Vo Zvolene môžu využívať služby Útulku Nádej.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskí bezdomovci v zime: Tu hľadajú svoje útočisko...

Útulok vznikol v roku 2006. Zvolenská samospráva ho zriadila spoločne s Občianskym združením Marjanka a s pomocou komunitných sociálnych pracovníkov, ktorí v tom čase pracovali v bytovkách na Strážach. Vtedy fungoval len v zimných mesiacoch. Od augusta 2008 mesto zmenilo štatút útulku s možnosťou denného pobytu ako platenej služby pre bezdomovcov.

Nielen v zime…

V súčasnosti je útulok otvorený celoročne. „Priestory, v ktorých sa útulok nachádza, prešli pred jeho zriadením viacerými rekonštrukciami a úpravami,” povedal vedúci útulku Peter Zátroch. Kapacita útulku je 22 miest: 12 je pre mužov a 10 pre ženy. K dispozícii sú dva trojizbové byty a dva jednoizbové byty. Okrem obytných miestností majú bezdomovci k dispozícii aj kuchyňu, spoločenskú miestnosť a sklad.

Vyťaženosť útulku

„Ľudia bez domova využívajú náš útulok v značnej miere, no nedá sa povedať, že je to prevažne v zime. Sú obdobia, keď je záujem väčší, inokedy zasa menší,“ ozrejmil Zátroch. „Niekedy sme vyťažení najmä počas mrazov, no nedá sa vždy spoľahnúť na to, že v zime máme viac ubytovaných ako v lete.“ Napríklad v porovnaní s minulou zimou je útulok vyťažený o niečo menej. Klienti útulku sa musia riadiť ubytovacím a prevádzkovým poriadkom. „Väčšinou sa správajú adekvátne a tí, ktorí k nám prídu, nezvyknú mať problém s alkoholom, pretože vedia, že je to zriadené pre nich a že im pomáhame,“ chváli klientov vedúci útulku. „Väčšina z nich už vopred vie, že jednou z podmienok ich ubytovania je dodržiavanie poriadku, systému a medziľudských vzťahov.“

Prevádzkové náklady

Finančné náklady na prevádzku útulku dosiahli v uplynulom roku takmer 65-tisíc eur. „Z rozpočtu mesta sme uhradili vyše 38-tisíc eur, ďalších 27-tisíc sme financovali z dotácií ministerstva práce a ministerstva financií,“ ozrejmila vedúca odboru sociálnych vecí na Mestskom úrade vo Zvolene Mária Koreňová. Od klientov vlani vybrali necelých 4 800 eur.

Autor: Stanislav Černák Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM