Stanislav Černák Rôzne

Zvolenskí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho a na Valentína?

Čierna mačka cez cestu či rozbitie zrkadla evokuje v mnohých ľuďoch obavy spojené s poverčivosťou. S tou je spojený aj piatok trinásteho, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je dňom nešťastným. Hneď po tomto dni však nasledoval Valentín.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho a na Valentína?
Zdroj: TASR

Berú Zvolenčania povery či magické dátumy napríklad pri plánovaní sobášov na ľahkú váhu?

Najobľúbenejším ročným obdobím na realizáciu jedného z najvýznamnejších dní v živote je oddávna vo všeobecnosti leto. Snúbenci si svoj dlho očakávaný deň, kedy si navzájom povedia svoje „áno“, chcú vychutnať v čase plného slnka a farieb, aj keď podľa starých povier však ani letné dažďové kvapky neuškodia, v svadobný deň totiž prinášajú šťastie.

Kalendárne leto sa končí v polovici septembra, takže sa dá povedať, že vo svojej podstate, teda aspoň polovicou tiež spadá ešte do leta. A prečo o tom píšeme? Práve kvôli svadbám, pretože podľa informácií matrikárky Viery Bystričanovej, najviac sobášov vo Zvolene býva práve v septembri.

Nájdu sa však aj takí, ktorí si spečatenie svojho zväzku naplánujú na základe rôznych výkladov jednotlivých termínov. V súvislosti s piatkom 13. je každoročne americká ekonomika v tento deň v mínusových číslach, pretože ľudia nejdú do práce a neuzatvárajú významné dohody. Výnimkou nie je ani Zvolen. „Počas piatku trinásteho nebol vo Zvolene žiadny sobáš,“ informovala matrikárka.

A ako je to na Valentína? „Počas valentínskej soboty uzavreli manželstvo vo Zvolene 2 páry. Avšak, žeby sa uzatváralo práve na Valentína viac sobášov ako obvykle sa nedá povedať, pretože 2 sobáše sme zaznamenali aj v roku 2014, ale v rokoch 2010 až 2013 nebol sobáš žiadny,“ priblížila Bystričanová.

Čítajte viac informácií o svadbách vo Zvolene!

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Svadba v kostole – ako na ňu?

Aby bol váš deň D bez stresu a zbytočných nervov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM