Rôzne Správy

Zvolenskí žiaci šliapli do pedálov, no z miesta sa nepohli. Vytočili 5 kíl medu

Med z úľov na streche Národného lesníckeho centra stáčali žiaci medometom. Hnacie zariadenie bolo napojené na bicykel.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskí žiaci šliapli do pedálov, no z miesta sa nepohli. Vytočili 5 kíl medu
Zdroj: TASR

Med z plástov, ktoré sú v úľoch na streche Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, stáčali v týchto dňoch medometom žiaci tamojšej 1. Základnej školy na Jilemnického ulici.

„Vytočilo sa asi päť kilogramov medu, ktoré žiaci ochutnali a porovnávali s inými vzorkami medu,“ priblížil akciu pracovník NLC Jozef Capuliak. Med stáčalo 20 detí medometom, ktorého hnacie zariadenie bolo napojené na bicykel. „Po samotnom vytočení sa med z medometu vypustil cez čistiace sitko do medových pohárov,“ dodal.

Projekt Mestské včely existuje vo Zvolene od roku 2014, kedy boli prvé úle osadené na streche NLC. Zvolen ako mesto lesníctva je zároveň aj zeleným mestom (green city), to znamená, že má dostatok zelene (parky, stromoradia, predzáhradky rodinných domov v centre, záhony kvetov…), ktoré sú zdrojom pastvy pre včely. „Projekt plní viaceré funkcie ako vzdelávaciu, opeľovaciu a produkciu včelích produktov,“ pripomenul Capuliak.

O včely na streche NLC sa starajú traja zamestnanci centra, ktorí sú aj aktívni včelári. V budúcom roku sa včely na streche NLC ako aj v Lesníckom arboréte Kysihýbel rozrastú vďaka podpore projektu TreeJoy, Interreg V-A Slovensko – Maďarsko. „Plánujeme postaviť malú včelnicu v arboréte so zameraním na edukatívnu funkciu,“ doplnil pracovník NLC.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM