Sofia Šalingová Rôzne Správy

Zvolenský dopravný policajt Jozef Antal otvorene: Tieto úseky v meste sú problematické

Čo je na jeho práci najťažšie a aké najkurióznejšie nehody už zažil? V rozhovore viac prezradil dopravný policajt Jozef Antal zo Zvolena.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský dopravný policajt Jozef Antal otvorene: Tieto úseky v meste sú problematické
2
Galéria
Foto: Sofia Šalingová

Jozef Antal pracuje na dopravnej polícií vo Zvolene 20 rokov. Ako dopravný policajt má pôsobnosť v okrese Zvolen, Detva a Krupina. V rozhovore sa vyjadril aj k otázkam o najrizikovejších úsekoch pre zvolenských vodičov, no aj o ich najčastejších priestupkoch.

Čo si najviac ceníte na výkone vášho povolania?

Určite prácu s ľuďmi. Aj keď je pravda, že niekedy mi práca s ľuďmi dáva silu a niekedy ma oberá o všetku energiu. Musel som sa naučiť na niektoré veci pozerať inak a zvyknúť si na ne. V konečnom dôsledku ma to však napĺňa, inak by som na druhý deň nevládal prísť do roboty.

Viete vybrať, čo je na tejto práci najťažšie?

Vidieť nehody, pri ktorých dochádza k ťažkým úrazom alebo až k smrti. Úplne najťažšie na psychiku je vidieť umierajúce deti.

Akých priestupkov sa vodiči dopúšťajú najčastejšie?

Vodiči sa štatisticky rozhodne najviac dopúšťajú prekročenia rýchlosti. Pri nehodách sa zase vodiči najčastejšie dopúšťajú porušenia povinnosti venovať sa plne vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke. Častou príčinou nehôd je aj nedodržanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a nesprávna jazda cez križovatku, pričom veľkú úlohu v tom zohráva prednosť v jazde.

Dá sa určiť, či je vo Zvolene viac nehôd vo dne, alebo v noci?

Určite vo dne, keďže je vtedy najväčšia premávka. V noci síce nehôd nie je tak veľa, no bývajú závažnejšie. Najmä v noci v piatok a sobotu, to sú také dni, kedy je väčšia pravdepodobnosť, že ľudia požijú alkohol a pod. Zaujímavosťou ešte je, že najviac nehôd za posledný rok bolo vo štvrtok a pondelok. Naopak najmenej nehôd bolo v utorok.

Kde vo Zvolene sú najproblematic­kejšie úseky vzhľadom k nehodám?

Problematický úsek je napríklad na Neresníckej ceste, Strážskej ceste po Hronský most, či Dobronivskej ceste. Problematická je aj križovatka pri Merkury Markete. Na križovatke pri McDonalde nebývajú často nehody, no keď už sú, tak sú to zvyčajne ťažké nehody. Tam by som videl riešenie napríklad v kruhovom objazde. Naopak nehody na križovatke pri Poľane zvyčajne spočívajú len z tzv. „ťukancov“ na autách. Taktiež sú tam pravidelné zápchy ráno a poobede okolo 16:00 až 17:30. Celkom nehodovou ulicou, je ulica Ľudovíta Štúra.

Ktoré mesiace v roku sú najrizikovejšie z hľadiska dopravných nehôd?

Zimné nehody sú najľahšie, spočívajúce väčšinou v pokrčených plechoch áut, keďže v zime by len blázon jazdil rýchlo. Najťažšie nehody sú určite v lete, ktoré majú často súvis s motocyklistami. Z toho teda vyplýva, že najväčšie množstvo nehôd prichádza s prvým snehom, no najviac zranených ľudí v dôsledku nehôd býva v júli, auguste a septembri.

Viete vypichnúť jeden najkurióznejší zásah aký ste zažili? Poprípade iné, nevšedné zásahy?

Denne sa stretávam s nešťastím ľudí, a preto je ťažké nejaký prípad označiť za kuriózny, každá nehoda je iná a teda kuriózna. No zaujímavo môže napríklad znieť nehoda, ktorá vznikla, keď chlap zrazil medveďa na diaľnici. To sa stalo už dvakrát. Za zaujímavosť by som tiež označil prípad, keď sa nákladné auto prevracalo asi 150 metrov zo zrázu, vyšiel z neho opitý vodič a jediné jeho zranenie bol amputovaný posledný článok malíčku.“

Stali by ste sa ešte raz dopravným policajtom?

Keď som nastúpil do policajného zboru, tak ma hneď zaujala práve dopravná polícia, keďže motorizmus bol môj koníček odmalička. Keby som opäť v mladom veku so skúsenosťami, ktoré mám teraz, tak by som asi všetky rozhodnutia robil inak. No svoju prácu mám rád a tak si myslím, že áno.

Sám ste vášnivý motorkár, neodrádza vás množstvo havarijných prípadov spojených práve s motocyklom? Alebo platí známe porekadlo, že klin sa klinom vybíja?

Odkedy robím na nehodovke, tak už nie som vášnivý motorkár, ale iba motorkár. Keď som bol mladý, jazdil som na motorke oveľa viac. No odkedy som policajt, jazdím menej. Teraz dávam skôr prednosť aktívnemu pohybu a teda bicyklu. Na motorke najazdím už len pár tisíc kilometrov ročne – toľko som v minulosti najazdil za mesiac. Hlavne jazdím opatrnejšie, pretože sa snažím rozmýšľať aj za druhých.

Sú nejaké miesta vo Zvolene, kde rád trávite čas a relaxujete?

Zvolen je pekné mesto, hoci mne osobne sa zdá relatívne hlučné. Zo všetkého najradšej mám prírodu a tá je vo Zvolene naozaj krásna. Už len počas obyčajnej prechádzky som v ktorejkoľvek časti mesta prakticky v prírode. Vo Zvolene pravidelne navštevujem divadlo a plaváreň. Bez toho by bol život v meste pre mňa tragický. Rovnako však musím spomenúť aj Zvolenský zámok, ktorý aj po toľkých rokoch stále obdivujem.

Rozhovor s dopravným policajtom Jozefom Antalom
2
Galéria
Foto: Sofia Šalingová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM