Jakub Forgács Správy

Zvolenský gymnazista sa ukázal na celosvetovej konferencii: Ako jediný z Európy

Projekt Viliama Glézla bol zaradený do kategórie Cell biology and Biochemistry spolu s výskumnými prácami študentov svetových univerzít.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský gymnazista sa ukázal na celosvetovej konferencii: Ako jediný z Európy
6
Galéria
Zdroj: archív Viliama Glézla

O nevšednej činnosti šikovného Viliama Glézla z Gymnázia Ľudovíta Štúra vo Zvolene sme vás už informovali. Mladý študent síce ešte nezmaturoval, no už sa naplno venuje vedeckej činnosti. Vo svojom výskume sleduje interakcie látky Epigallokatechín-3-gallátu (EGCG) s bunkami kolorektálneho karcinómu, tj. karcinómu hrubého čreva. Dôležitou časťou jeho práce je aj výskum vplyvu EGCG na chemorezistenciu nádorových buniek. Nedávno svoj výskum prezentoval na medzinárodnej úrovni.

Na celosvetovej konferencii

„V dňoch 9. – 13. 11.Viliam Glézl prezentoval výsledky svojho výskumu na celosvetovej online vedeckej konferencii Sigma Xi The Scientific research society Student research conference,“ uviedlo Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene na svojej webovej stránke.

Na konferencii boli predstavené práce v niekoľkých vedných oblastiach. „Jeho práca bola zaradená do kategórie Cell biology and Biochemistry spolu s výskumnými prácami študentov svetových univerzít, ako napríklad Harvard Medical University, Stanford University, Duke University. Celý týždeň prebiehali diskusie o každej vedeckej práci,“ uvádza sa na stránke.

Jediný z Európy

„Viliam Glézl bol na konferencii jediným zástupcom z Európy,“ píše sa na webe gymnázia.

„Jeho práca mala dobrý ohlas, hosťom konferencie sa páčila a otázky, ktoré dostal, boli veľmi podnetné. Okrem iných vedcov sa Viliam zúčastnil aj diskusie s významným vedcom Kipom Thorneom, laureátom Nobelovej ceny za fyziku 2017,“ dodala škola, ktorá je na svojho študenta právom hrdá.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mladý Zvolenčan Viliam Glézl svoj voľný čas venuje obdivuhodnej aktivite
6
Galéria
Zdroj: archív Viliama Glézla
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM