Tomas Gemza Rôzne

Zvolenský útulok na Bystrickom rade kraj ruší, správca sa obáva o budúcnosť ľudí

Popri Domove sociálnych služieb na Hornej ulici v Banskej Bystrici je druhým sociálnym zariadením, s ktorým sa v novej koncepcii racionalizácie sociálnych zariadení v pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nepočíta, útulok na Bystric

Podľa materiálu, ktorý predložil Úrad BBSK poslancom na prerokovanie, stála jeho prevádzka vlani 47.200 eur a útulok bol tak najstratovejší v kraji. Jeho správca Ján Búzik nie je ale rozhodnutím poslancov nadšený. Vraví, že náklady v prepočte na jedného klienta boli u nich naopak najmenšie spomedzi troch útulkov, ktoré BBSK spravuje.
„Naše zariadenie ponúkalo strechu nad hlavou všetkým, ktorí po návrate z väzenia, či protialkoholického liečenia, alebo po opustení detského domova, nemali šancu vrátiť k rodinám,“ povedal Búzik TASR.
Útulok, ktorý založili v roku 1992 ako jeden z prvých na Slovensku, bol takmer vždy naplnený a jeho klienti pochádzali z rôznych oblastí Slovenska. „Boli a stále sú tu nielen starší, ale aj mladí ľudia, ktorí naozaj nemajú kde bývať," pripomenul.
BBSK odôvodňuje zrušenie útulku aj tým, že v meste je pre ľudí bez strechy nad hlavou ešte jeden útulok na Strážskej ceste, ktorý spravuje mesto. Má kapacitu 22 miest, ale aj ten je najmä v zimnom období plný.
Búzik sa obáva, že jeho klienti, ktorí nie sú typickí bezdomovci, ale ľudia zo sociálne rozvráteného prostredia, alebo abstinujúci alkoholici, nebudú s takýmto prostredím stotožnení a môžu sa opäť dostať na šikmú plochu.
Podľa predsedu BBSK Vladimíra Maňku sa však klientom z rušeného útulku ponúknu alternatívne sociálne služby. Samosprávny kraj už mal začať rokovania o možnostiach ich umiestnenia v iných sociálnych zariadeniach v kraji. Medzi nimi sú aj dva krajské útulky v Žiari nad Hronom a v Klenovci. Búzik zatiaľ o presunoch klientov ale nie je informovaný. „Je nás tu šesť zamestnancov. Zatiaľ sme výpovede nedostali,“ konštatoval.
Nová koncepcia rozvoja sociálnych služieb v BBSK na roky 2011 až 2017 počíta zo znížením počtu sociálnych zariadení v kraji zo súčasných 45 na 31. Kapacita sa má prevažne zachovať, zlúči sa len ich riadenie pod jednu strechu.
Takýmto spôsobom chcú ročne ušetriť 800.000 eur. Tieto financie chcú spätne investovať do zariadení. Racionalizáciou by malo prísť o prácu 59 ľudí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM