Nicole Regecová Samospráva

Búrlivá diskusia medzi zvolenskými poslancami. Rozkol pre výšku dotácií na futbal a hokej

Na poslednom mestskom zastupiteľstve poslanci odklepli rozdelenie finančných prostriedkov pre oblasť mládeže a športu. Najhorúcejšia bola diskusia futbal verzus hokej. Koľko peňazí nakoniec dostane HKM Zvolen či MFK Lokomotíva v roku 2016?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá diskusia medzi zvolenskými poslancami. Rozkol pre výšku dotácií na futbal a hokej
Foto: Oliver Kuklovský

Na spomínanú oblasť bol prerozdelený hlavný balík peňazí už začiatkom roku. Tentokrát boli k dispozícii navýšené finančné prostriedky v celkovej výške 89 647 eur, ktoré sa rozdeľovali práve na pondelkovom zastupiteľstve. No nešlo to jednoducho. Pred schválením si poslanci začali búrlivo vymieňať svoje názory.

Protinávrh komisie

Poslanec Miroslav Slížik, ktorý je predseda komisie mládeže a športu, podal ihneď protinávrh, aby poslanci odsúhlasili pôvodný plán, o ktorom jeho komisia rokovala. Nahnevalo ho, že na zastupiteľstve mal byť odklepnutý pozmeňujúci návrh poslanca mestskej rady Juraja Družbackého. „Považujem za nefér, aby sme odignorovali zastupiteľstvom schválený odborný kolektívny orgán, ktorý je síce poradný – to je pravda, ale má tiež nejaké právo sa k danej veci vyjadriť. A nie odsunúť jeho rozhodnutie do dôvodovej správy,“ povedal Slížik.

Pôvodný návrh komisie mládeže a športu ohľadom rozdelenia financií bol rozdielny jedine pri hokeji a futbale:

Žiadateľ Návrh na schválenie komisiou MaŠ
HKM, a.s., Zvolen 55 000,0 eur
MFK Lokomotíva Zvolen, a.s. 28 147,0 eur

Názor Slížika zdieľala aj poslankyňa Dáša Melicheríková, ktorá vysvetľovala dôvod návrhu komisie, kde mal hokej dostať výrazne väčšiu čiastku. „Hokejový klub mesta Zvolen bol nútený tento rok zvýšiť svoje členské mesačné poplatky z 38 euro na 55 euro po dobu 11 mesiacov, aby utiahol svoju činnosť,“ objasnila.

Pozmeňujúci návrh

Nový upravený návrh mestskej rady bol v tejto veci finančne vyrovnanejší:

Žiadateľ Návrh na schválenie
HKM, a.s., Zvolen 40 000,0 eur
MFK Lokomotíva Zvolen, a.s. 43 147,0 eur

Za vyčlenenie o niečo väčšieho balíčku peňazí pre MFK Lokomotíva sa postavil poslanec Jozef Ježík. „Bol schválený určitý rozpočet, ktorý rozdeľovala komisia športu ešte v prvom kole. To bolo v rámci celého rozpočtu na dotácie. Vtedy sme sa dohodli a naša požiadavka, teda aj futbalistov bola taká, aby klub dostal len to, čo dostával od roku 2011. Ani jeden rok sa mu nezvyšovalo,“ vysvetľoval Ježík. „Keby to malo ísť podľa vášho prerozdelenia, tak má futbal dostať o 20 tisíc menej, čiže o jednu štvrtinu menej. Tak mi vysvetlite, aký je na to dôvod…“ doplnil ohľadom celkového prerozdelenia.

So svojím straníckym kolegom Ježíkom súhlasil aj Juraj Družbacký. Ten dokonca poznamenal: „Bod dotácie tu máme už pol roka, každé zastupiteľstvo. Neviem, či je to celkom normálne. Určite budem dávať do pléna budúcoročného rozpočtu, aby sme sa vyhli týmto problémom a nedorozumeniam, nech hokej a futbal sa natvrdo odčlení z balíku dotácií. A aby im boli z rozpočtu priamo zadeklarované tie sumy, ktoré majú mať.“

Výsledok hlasovania

Po zdĺhavej diskusii všetkých poslancov sa navýšené finančné prostriedky pre oblasť mládeže a športu odsúhlasili nasledovne:

Žiadateľ Schválený návrh
Centrum bojových umení mládeže BUDOKAN Zvolen 3 000,0 eur
Ing. Zuzana Niščáková – TANEČNÁ ŠKOLA „ZUZANA“ 3 000,0 eur
Robin Klub športovej lukostreľby a rekreačných streleckých disciplín 500,0 eur
HKM, a.s., Zvolen 40 000,0 eur
MFK Lokomotíva Zvolen, a.s. 43 147,0 eur

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenskí poslanci predložili účet: Čo bude tohto roku najväčšou investíciou na Sekieri?

FOTO: Nebezpečná cesta pri zvolenskej nemocnici: Chýba priechod pre chodcov!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM