Alžbeta Paulíková Správy

Byty po vojakoch v Slatinských Lazoch: Aha, ako v nich znížili náklady na bývanie, voľný je už iba jediný!

Byty po vojakoch, ktoré obec rozpredáva, sú zaujímavé nielen pre obyvateľov obce, ale aj okolia. V dedine z takýchto bytov, ktoré získala obec vlani od ministerstva obrany, ostal voľný už iba jeden jediný.

Ilustračný obrázok k článku Byty po vojakoch v Slatinských Lazoch: Aha, ako v nich znížili náklady na bývanie, voľný je už iba jediný!
Zdroj: TASR

Už iba jeden zo 14 bytov po vojakoch, ktoré vlani získala od ministerstva obrany obec Slatinské Lazy v okrese Detva, je voľný. O dvoj-, troj- a štvorizbové byty v cene podľa znaleckého posudku v rozmedzí od 13 300 do 20 200 eur bol záujem nielen medzi obyvateľmi dediny, ale aj od ľudí z Podpoľania.

„Ostáva nám predať ešte jeden štvorizbový byt o rozlohe 103 metrov štvorcových,“ povedala starostka Darina Hroncová. „Ľudí by mohlo zaujímať, že všetky byty sme prerobili z elektrického kúrenia na vykurovanie peletkami, čím sme znížili náklady na bývanie,“ dodala.

Odkúpenie bytov

Obec kúpila osem bytov za 50 percent znaleckého posudku a ďalších šesť dostala darovacou zmluvou. „Prvých šesť bytov sme predali už vlani, ďalších sedem tento rok,“ pripomenula starostka. Výhodou obce je, že dedina byty dostala spolu s priľahlými pozemkami.

Dva z piatich bytových domov s 12 bytmi kúpila súkromná spoločnosť z Trnavy. Aj tá už byty predala. V prípade, že sa všetky byty zaplnia, súčasný počet asi 485 obyvateľov sa zvýši asi o desatinu.

Obci sa podarilo získať vojenské byty po niekoľkých rokoch snaženia. Vojaci sa z piatich bytoviek odsťahovali v rokoch 2006 a 2007. Odišli do nájomných bytov bližšie k pracovisku a to pre finančnú podporu a menšie náklady na bývanie.

Záujem až v tretej súťaži

Bytovky postavilo ešte v prvej polovici 90. rokov uplynulého storočia miestne poľnohospodárske družstvo s vidinou rozvoja. Keď sa ale dostalo do problémov, byty predalo rezortu obrany. Ten v nich ubytoval profesionálnych vojakov slúžiacich na letisku v Sliači či vo Vojenskom výcvikovom priestore v Lešti.

Proces predaja bytov ako prebytočného majetku ministerstva sa začal v lete 2012. Najskôr sa ponúkali štátnym organizáciám. Z ich strany však záujem nikto neprejavil. Neskôr celý proces zdržali personálne výmeny v bytovej agentúre.

Očakávaný výsledok však nepriniesla ani opakovaná ponuka vlani v lete. Do uzávierky súťaže nedošla žiadna cenová ponuka. Byty sa vtedy ponúkali v dvoch režimoch. V jednom bolo v ponuke osem samostatných bytov, v druhom sa predávali zvyšné bytovky ako celok. Úspech priniesla až tretia súťaž vyhlásená koncom uplynulého roku. Samostatné byty v nej prednostne ponúkli obci a to za polovičnú sumu určenú znalcom.

Môže vás zaujímať:

Zaujímavé správy zo známej dediny pri Zvolene: Kováčová sa môže rozrásť o stovky ľudí, čo je za tým?

Zvolen si na Vianoce prichystal zaujímavú novinku: Vítať nás bude svetelná brána!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM