Nicole Regecová Kultúra

Folklórna paráda hneď pri Zvolene: Atrakciou obľúbeného festivalu bude aj salaš

Neďaleko Zvolena štartuje navštevovaný folklórny festival. Máte jedinečnú možnosť precítiť tradičnú slovenskú kultúru či ochutnať miestne špeciality.

Ilustračný obrázok k článku Folklórna paráda hneď pri Zvolene: Atrakciou obľúbeného festivalu bude aj salaš
Zdroj: TASR

Salaš spod Poľany, ktorý ešte donedávna slúžil poľnohospodárskemu družstvu ako zázemie pre baču a valachov, bude jednou z atrakcií XIII. ročníka festivalu Očovská folklórna hruda. Ten sa začína už dnes 12. augusta v Očovej. Návštevníci majú možnosť salaš vidieť v areáli tamojšieho Remeselného dvora, kde môžu zároveň zažiť celý proces výroby syra z ovčieho mlieka a žinčice.

Tradičná kultúra

„Veríme, že koliba z pôvodného prostredia zaujme návštevníkov a zároveň priblíži ťažkú, ale zaujímavú prácu chovateľov oviec,“ povedal starosta Ján Senko. Počas festivalu sa na Remeselnom dvore nebude vyrábať len ovčí syr, ale návštevníci budú môcť ochutnať aj typické očovské jedlá a pozrieť si viaceré výstavy.

Samotná folklórna prehliadka sa bude konať na upravenom futbalovom štadióne. Festival si chce zachovať svoju originalitu a rodinnú atmosféru. Začne sa programom, nazvaným Nová pravoda. Vychádza z pradávnych koreňov našej kultúry, pri čom spojí umelcov, ktorí miesia prvky tradičnej ľudovej hudby s aktuálnymi trendmi.

600 účinkujúcich

„Na jednom pódiu sa tak predstavia Rusín Čendéš Orchestra so skupinou Družina a s hosťom Jiřím Stivínom,“ priblížil hlavný program Senko. „Chceme sa tak nie len týmto programom, ale celým podujatím otvoriť ešte viac mladým ľuďom,“ dodal.

Spomedzi 14 programov, v ktorých môžu návštevníci uvidieť okolo 600 účinkujúcich, starosta vyzdvihol sobotňajší s názvom Z ďaleka sa schádzajú, tancujú, hrajú, spievajú. Prebiehať bude s folklórnymi súbormi Devín z Bratislavy, Kopaničiar z Myjavy a Hriňovčan z Hriňovej a tiež program venovaný životnému jubileu očovského primáša Jozefa Berkyho. Záverečný nedeľný galaprogram s názvom Otcovizeň nášho ľudu ponúkne vystúpenia desiatok regionálnych súborov a sólistov.

Čítajte tiež:

Vo Zvolene zažijeme najkrajšiu noc roka. Na oblohe sa odohrá úchvatné divadlo

Zvolenčania môžu víkend prežiť naplno. Prehľadný ťahák akcií na voľné dni

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM