Stanislav Černák Správy

Mesto začalo odstraňovať poruchu na plavárni: Potrubia sú v katastrofálnom stave!

Na dočasnom sprevádzkovaní plavárne vo Zvolene sa pracuje od konca minulého týždňa, tak ako to na mestskom zastupiteľstve predstavitelia mesta sľúbili.

Ilustračný obrázok k článku Mesto začalo odstraňovať poruchu na plavárni: Potrubia sú v katastrofálnom stave!
Foto: Stanislav Černák

Ako sme vás už dávnejšie informovali, širšia verejnosť na čele s plavcami, trénermi a rodičmi vyzvali mesto Zvolen, aby s plavárňou niečo robili. Poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve odsúhlasili, že prednosta mestského úradu musí čo najskôr prehodnotiť a v čo najkratšom čase sprevádzkovať plaváreň aspoň v núdzovom režime. A od konca minulého týždňa sa na základe rozhodnutia poslancov začala rekonštruovať mestská plaváreň.

Do konca roka schválených 84 000 eur na opravu

Mesto pôvodne nemalo v pláne rekonštruovať starú plaváreň. Zmenilo sa to až po spomínanom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Rekonštrukcia odobrila na poslednom sedení aj finančná komisia Zvolena. „Na poslednom sedení finančnej komisie, ktoré bolo začiatkom novembra, komisia odporučila mestu schváliť na tento rok zhruba 84 tisíc eur na opravu poruchy,“ objasnila vedúca odboru majetku mesta na mestskom úrade Anna Mazánová a pokračovala, „Zároveň do budúcoročného rozpočtu odporučila schváliť zhruba 100 000 eur na chod našej existujúcej plavárne na pol roka.“

Ako ďalej uviedla Mazánová, tak v priebehu prvej polovice roka 2014 sa uvidí, čo ďalej s plavárňou. Či sa bude rekonštruovať existujúca plaváreň (ako je to schválené a vysúťažené) alebo, či sa bude stavať nová. „Záležať bude aj od tohto, ako sa nájdu v rozpočte pre budúci rok peniaze, či sa nájdu iba na rekonštrukciu starej alebo aj na postavenie novej,“ podotkla.

Stav plavárne je hrozný, potrubie sa rozpadáva ako tvaroh

V súčasnosti firma, ktorá sa má postarať o odstránenie poruchy na potrubí má plné ruky práce. „Momentálny stav plavárne je fakt hrozný! Všetko je už prežité. Keď to rekonštruujúca firma rozsekala a otvorila, tak všetky potrubia boli úplne hrdzavé. Keď ju pracovník firmy chytil do ruky, potrubie sa rozpadlo ako tvaroh,“ prezradila pre Zvolen 24 Anna Mazánová.

Poruchu si firma dala vyhľadať termovíziou. „Keď firma natrafí na celistvý kus potrubia, tak ho prečistia a vložia doň ďalší kus rúry, ktorým bude prechádzať teplá voda. Ak sa to firme však nepodarí na mieste, kde je porucha, tak budú musieť vysekať celú podlahu a nahradiť všetko novými rúrami,“ povedala vedúca odboru majetku mesta.

Nikde nie je vylúčené, že sa čoskoro pokazí niečo iné

Zásadne proti tejto rekonštrukcii bol prednosta mestského úradu Stanislav Jalakša, ktorý poukázal na zbytočnosť tohto kroku, pretože aj keď sa opraví potrubie, môže sa stať, že sa pokazí niečo iné. Za pravdu mu dáva aj Anna Mazánová. „Pán Jalakša bojoval s poslancami, aby nedávali do toho nezmyselne peniaze. Poslanci však odsúhlasili pravý opak. Nikde nie je istota, že keď plaváreň opravíme v jednom úseku, nepokazí sa niečo iné, predsa len budova plavárne má už, čo to prežité,“ dodala.

Financie na chod zrekonštruovanej plavárne sú na prvý polrok 2014. Dovtedy budú musieť poslanci rozhodnúť, čo s plavárňou. Či stavať novú alebo sa vrhnúť do kompletnej rekonštrukcie starej. Až čas ukáže, či sa Zvolenčania dočkajú novej plavárne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM