Jakub Forgács Správy Správy

Pokus mladých Zvolenčanov vo večierke: Predavačka skončila s morálnou pokutou FOTO

Mladí aktivisti urobili pokus. Do zvolenskej večierky poslali dve 13-ročné dievčatá. Výsledok ich zarazil, a tak sa rozhodli konať!

Ilustračný obrázok k článku Pokus mladých Zvolenčanov vo večierke: Predavačka skončila s morálnou pokutou FOTO
Zdroj: TASR

O peer – programe sa medzi preventistami vo Zvolene hovorí pomerne často. Je realizovaný Centrom – pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie vo Zvolene v spolupráci s Centrom voľného času Domino. Peer – aktivisti sú žiaci základných škôl, ktorí sa snažia byť pozitívnym vzorom pre svojich rovesníkov v tom, že nepijú, nefajčia a neužívajú ďalšie návykové látky.

„Hovoríte si: „veď je to normálne, takto by sa mali správať všetky deti…“ Áno, je to normálne, máme na to legislatívu, no skutočnosť je iná. Vo veku 12, 13 rokov (niektorí aj skôr) začína veľa detí experimentovať s fajčením, vedia ako chudí alkohol a o pár rokov majú prvú skúsenosť s alkoholom a skúšajú fajčiť marihuanu. Kto je za tým, prečo to tak je? Stojíme za tým my dospelí, ktorí nerešpektujeme zákony,“ uviedla S. Tichá z Centra – pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie vo Zvolene.

Práve peer – aktivisti avizovali, že vo zvolenských večierkach predajú cigarety aj žiakom základných škôl. Porušujú tým zákon, v ktorom sa zakazuje predávať tabakové výrobky osobám mladším ako 18 rokov. „Preto sa išli dvaja naši dobrovoľníci o tom, samozrejme s dospelými „za rohom“, presvedčiť,“ pokračovala Tichá.

„Dve dievčatá, ktoré navštevujú 8. ročník zvolenskej základnej školy, si vo večierke vypýtali jeden balíček cigariet. A vôbec neboli prekvapené, keď im ho pani predavačka išla nablokovať bez toho, aby si overila koľko majú rokov. Majú len 13! Keďže nie sme pracovníkmi Obchodnej inšpekcie a nemôžeme udeliť pokutu, ktorá sa môže mimochodom pohybovať v rozmedzí 331 eur do 6 638 eur, napísali sme a odovzdali pani predavačke aspoň morálnu pokutu (FOTO v galérii),“ dodala Tichá.

Čítajte tiež:

Koncerty, predstavenia aj súťaže… Obľúbené Zvolenské korzo je späť aj s lákavou ponukou!

Mladé fitness talenty zo Zvolena zabodovali: Na prvých pretekoch roka žali medailové úspechy

Titul. foto: ilustračné

Odkaz zvolenských aktivistov predavačke z večierky
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM