Jakub Forgács Správy

Učia sa v ňom Zvolenčania, no založené bolo Čechmi: Známe gymnázium v prúde času

Čo nevidieť, oslávi sto rokov. Kým sa však známe zvolenské gymnázium dočkalo súčasného názvu či lokality, prešlo mnohými zmenami. Pozrite si zaujímavosti z histórie Gymnázia Ľudovíta Štúra.

Ilustračný obrázok k článku Učia sa v ňom Zvolenčania, no založené bolo Čechmi: Známe gymnázium v prúde času
Zdroj: TASR

Už 100 rokov svojej existencie oslávi o tri roky Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Vznik školy inicioval na jar roku 1919 vtedajší minister školstva Československej republiky a prácami potrebnými pre otvorenie školy – Štátnej reálky vo Zvolene poveril Stanislava Kovandu, profesora Štátneho gymnázia v Přerove, ktorý sa neskôr stal aj prvým riaditeľom zvolenskej reálky.

Zmena priestorov aj názvu

Škola bola krátko v priestoroch Mestskej detskej opatrovne – dnešné Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) na Námestí SNP, potom sa presťahovala do nových priestorov v ďalších budovách pri múzeu. Neskôr sa rozšírila aj do priestorov tzv. Ferienčíkovho domu a do budovy Ľudovej školy.

V roku 1921 zmenila názov na Československé štátne reformované reálne gymnázium Dr. M. Štefanoviča. O päť rokov neskôr sa presťahovala do novej budovy gymnázia s areálom – dnes Vedecká knižnica pri Technickej univerzite vo Zvolene.

Krátko pred vypuknutím II. svetovej vojny, po Mníchovskej zmluve a Viedenskej arbitráži museli odísť zo školy českí profesori a tiež dlhoročný riaditeľ Stanislav Kovanda. Počas vojny sa škola volala Reálne gymnázium. Mnohí študenti a učitelia pôsobili vtedy v ilegálnom hnutí, za čo niekoľkí zaplatili aj životom.

Sídlo Vojenskej nemocnice

Počas Slovenského národného povstania bola budova školy sídlom Vojenskej nemocnice. Vyučovanie sa opäť obnovilo po vojne, 8. mája 1945.

V roku 1948 sa osemročné gymnázium mení na Strednú školu a štvorročné gymnázium. O štyri roky sa sťahuje do novej budovy Národnej školy – dnešnej Základnej školy na Jilemnického ulici a v roku 1953 sa mení na Jedenásťročnú strednú školu.

Od roku 1957 je to Dvanásťročná stredná škola a od roku 1960 Stredná všeobecnovzde­lávacia škola, pričom sa opäť sťahuje, a to do budovy bývalej Meštianskej školy – dnešná Stredná zdravotnícka škola na Kozáčekovej ulici. V roku 1969 sa vracia k názvu – gymnázium.

Posledné sťahovanie

V roku 1988 sa žiaci a pedagógovia sťahujú do nových priestorov – do súčasného sídla školy na Hronskej ulici. O rok neskôr škola získala čestný názov Gymnázium Ľudovíta Štúra.

Od roku 2002 je zriaďovateľom Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a od roku 2008 sa po výberovom konaní stáva riaditeľkou Eva Chylová, ktorá je na tomto poste dodnes.

V roku 2009 – v roku 90. výročia založenia školy, opúšťa jej brány desaťtisíci absolvent. Gymnázium zároveň získava peniaze z eurofondov na obnovu svojej budovy a začína sa výrazne meniť. Slávnostné ukončenie rekonštrukcie bolo v máji 2010.

Čítajte tiež:

Zvolenské gymnázium sa môže pochváliť nielen úspešnými žiakmi: V TOMTO mu patria prvenstvá

Koľko má vlastne Zvolen obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta

Nehoda na R1 pri Zvolene: Lieskovčan (23) zostal s autom visieť na zvodidlách!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM