Jakub Forgács Správy

Zvolenské gymnázium sa môže pochváliť nielen úspešnými žiakmi: V TOMTO mu patria prvenstvá

Škola, ktorá už vychovala tisíce Zvolenčanov. Gymnázium Ľudovíta Štúra je známe takmer každému spod Pustého hradu. Vedeli ste však napríklad aj to, v čom bolo prvé na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenské gymnázium sa môže pochváliť nielen úspešnými žiakmi: V TOMTO mu patria prvenstvá
Zdroj: TASR

Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene patrí k tým školám, ktoré sa prispôsobili celospoločenskej objednávke, pričom vytvárajú podmienky pre štúdium takých predmetov, po ktorých je aktuálne dopyt aj na vysokých školách.

70 percent na vysoké školy

„Každoročne otvárame päť paralelných tried, v ktorých je asi 150 žiakov. Jedna z týchto tried je zameraná na informatiku, pričom jej absolventi sa môžu uplatniť vo všetkých hospodárskych sférach,“ hovorí riaditeľka Eva Chylová. Mimochodom, škola bola vôbec prvou na Slovensku, ktorá sa ešte v roku 1993 napojila na internetovú sieť a v roku 2003 získala titul Najlepšia škola Infoveku.

„Keďže máme toľko paralelných tried, môžeme si dovoliť ponúknuť žiakom pomerne vysoký počet voliteľných predmetov,“ povedala ďalej. Voliteľné premety si vyberajú žiaci už od tretieho ročníka. Vo štvrtom ročníku okrem povinnej slovenčiny, angličtiny, občianskej a telesnej výchovy si už ostatné predmety žiaci výlučne volia.

Škola dáva veľký dôraz na štúdium prírodovedných a technických predmetov. Až 70 percent maturantov odchádza dnes na vysoké školy s týmto zameraním, čo ešte dekádu pred tým nebolo. „Naši žiaci sa v týchto odboroch umiestňujú na prvých miestach v celoštátnych olympiádach a v stredoškolskej odbornej činnosti,“ podotkla riaditeľka.

Prvá Študentská televízia

Chváli však nie len dobrých profesorov, ktorí stoja nad viacerými vzdelávacími projektmi, ale aj aktívnych žiakov. „Máme na škole veľmi dobre fungujúcu študentskú radu, ktorá prináša vlastné voľnočasové aktivity pre žiakov,“ pripomína. Študenti vydávajú napríklad vlastný časopis Untitled, ktorý bol v roku 2013 úspešný aj v súťaži Štúrovo pero.

Medzi významné školské či študentské projekty ostatných rokov patrí projekt vysielania prvej Študentskej televízie na Slovensku, pre ktorú získali podporu z programu KomPrax, otvorenie altánku v átriu školy, či projekt na zadržiavanie dažďových vôd, pre ktorý získali podporu z nórskych fondov.

Za oblasť neformálneho vzdelávania – kvalitnú podporu študentov pre ďalší život a pracovný trh, ponuku ďalšieho vzdelávania aj podporu zamestnancov v ďalšom vzdelávaní získalo zvolenské gymnázium v marci 2015 Cenu VÚC a Cenu Ministra školstva SR.

Čo sa týka ďalšieho rozvoja školy, vedenie by chcelo v dohľadnom čase získať peniaze na rekonštrukciu ihrísk, ktoré sú v rozľahlom areáli za školou. „Rekonštrukcia by mala priniesť nielen zlepšenie podmienok pre využívanie športových plôch našimi žiakmi, ale aj širokou verejnosťou,“ uviedla Chylová.

Čítajte tiež:

Učia sa v ňom Zvolenčania, no založené bolo Čechmi: Známe gymnázium v prúde času

Koľko má vlastne Zvolen obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta

Nehoda na R1 pri Zvolene: Lieskovčan (23) zostal s autom visieť na zvodidlách!

Známe zvolenské gymnázium v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM