Stanislav Černák Rôzne Rôzne

Vo Zvolene vznikne doplnková mena: Živcom sa bude dať platiť vo vybraných obchodoch a bude výhodnejší ako euro!

Verili by ste, že sa vo Zvolene bude dať platiť vo vybraných obchodoch inými peniazmi ako eurom? Veru, bude! Doplnkovou lokálnou menou Živec, ktorá bude dokonca výhodnejšia ako euro. Hlavným dôvodom tohto projektu je podpora miestnej ekonomiky.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene vznikne doplnková mena: Živcom sa bude dať platiť vo vybraných obchodoch a bude výhodnejší ako euro!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu Nevyšliapanou cestou sme vám dlžný predstaviť ešte tretiu časť. Treťou časťou projektu Centra enviromentálnej a etickej výchovy Živica je Doplnková lokálna mena. O projektoch Mestské včely a Komunitná záhrada sme vás už informovali podrobnejšie, na rade je teda Lokálna doplnková mena.

Vo Zvolene vznikne nové platidlo, ktoré sa bude volať Živec a platiť začne 1. apríla 2014. „Lokálna doplnková mena bude spustená vo Zvolene a v Bratislave. Zvolenský živec bude platiť len vo Zvolene, bude mať obmedzenú časovú platnosť, ktorá bude vždy 1 rok,“ objasnil pre Zvolen 24 koordinátor projektu Juraj Hipš a pokračoval, „cieľom tohto projektu je to, aby ľudia podporovali miestnych podnikateľov a ich prevádzky, ktoré tu fungujú a týmto zveľaďovali miestnu ekonomiku.“

Podpora miestnej ekonomiky

Projekt lokálnej doplnkovej meny začali praktizovať vo švajčiarskom meste Bazilej, kde to malo obrovský úspech. „Ide vlastne o ukážku toho, ako môžu samotní občania spolu s miestnymi podnikateľmi podporiť lokálnu ekonomiku,“ vysvetlil Hipš.

Na zabezpečenie celého projektu bolo vynaložené nemalé úsilie, ktoré sa samozrejme ešte neskončilo. „O celom projekte sme komunikovali s mestským úradom vo Zvolene. V prípade Mestských včiel aj Komunitných záhrad nám vyšli v ústrety, veríme, že to tak bude aj pri Lokálnej doplnkovej mene,“ nechal sa počuť koordinátor tohto projektu.

Ako ďalej Hipš prezradil, tak očakávajú pri doplnkovej mene veľkú iniciatívu zo strany miestnych podnikateľov, ktorí ju budú akceptovať a rovnako veľký záujem sa očakáva aj zo strany obyvateľov Zvolena, ktorí ju zas budú aktívne používať a prípadne oslovia podniky a prevádzky, ktoré radi navštevujú, aby túto menu začali akceptovať.

Mobilná aplikácia

„Do spustenia lokálnej meny v obidvoch je ešte času dosť. Dovtedy sa pripravia bankovky, vytipujú sa prvé pilotné prevádzky a bude spustený web vrátane mobilnej aplikácie, kde si ľudia do telefónu môžu bezplatne stiahnuť aplikáciu, kde si budú môcť nájsť, ktoré predajne, obchody a podniky vo Zvolene podporujú lokálnu menu, kde ju akceptujú a telefón ich dokonca bude k tým predajniam navigovať,“ načrtol plány projektu Hipš.

Živec o niečo výhodnejší ako euro

V týchto chvíľach tím grafikov pripravuje návrhy na dizajn bankoviek. Zvolenský živec bude mať nominálne hodnoty 0,50 živca, 1 živec, 2 živce, 5 a 10 živcov. „Živec bude vždy krytý eurom, ľudia budú môcť prísť na výdajné miesta, budú to malé zmenárne, kde donesú eurá a dostanú zato živce. Malo by to byť 1:1,“ vysvetlil Hipš.

Ako však ďalej dodal, aby ľudí motivovali, tak za eurá dostanú o niečo viacej živcov, čiže bude to pre nich výhodnejšie platiť živcami ako eurom. „Pre podnikateľov to bude znamenať reklamu a zároveň ukážku toho, že fungujeme v tomto meste a chceme tu čo najviac podporovať miestnu ekonomiku, pretože aj podnikatelia si môžu medzi sebou reálne platiť živcami,“ doplnil.

A prečo práve Zvolen?

Dôvodom prečo sa tento projekt okrem Bratislavy paralelne spustí aj vo Zvolene je to, že Centrum Živica v neďalekej Záježovej. „Vo Zvolene už fungujeme veľmi dlho, máme úzku spoluprácu s Technickou Univerzitou. Naša spolupráca bola doteraz vždy výborná, tak sme sa rozhodli Zvolen opäť podporiť. Skúsime tu pilotne ukázať okrem Lokálnej meny aj Komunitnú záhradu a Mestské včely. Reálne je to o tom, že tieto projekty nemusia fungovať len vo veľkej Bratislave. Aj Zvolen má obrovský potenciál, má aj ľudí, ktorí dokážu ukazovať alternatívne cesty,“ vysvetlil na záver Juraj Hipš z Centra Živica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM