Jakub Forgács Správy

Zvolen skúsil experiment a toto ukázala prax: Takto dopadlo vpustenie cyklistov na námestie

Zvolenskí cyklisti sa konečne dočkali a už je aj jasné, ako to dopadlo. Námestím SNP mohli jazdiť ľudia na bicykloch. Mimoriadne totiž dostali zelenú. A čo napokon ukázala prax?

Ilustračný obrázok k článku Zvolen skúsil experiment a toto ukázala prax: Takto dopadlo vpustenie cyklistov na námestie
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou kampane Európsky týždeň mobility, ktorá minulý týždeň prebiehala aj vo Zvolene, bol aj experiment magistrátu, ktorý sa rozhodol povoliť vstup cyklistom na námestie, aj keď súčasné Všeobecne záväzné nariadenie to nepovoľuje. Pre cyklistov tak bolo otvorené celé Námestie SNP v dňoch 16 – 22. septembra.

Vstup na námestie pre cyklistov bol povolený od ôsmej ráno do ôsmej večer, maximálna povolená rýchlosť bola 10 km/h. Výnimkou boli piatok a sobota, kedy vo Zvolene prebiehali jarmočné trhy a námestie bolo uzavreté pre všetku, aj nemotorovú dopravu. A ako tento experiment napokon dopadol v praxi?

„Za ten týždeň, aj keď bol z dôvodu konania jarmoku prerušený, sme nezaznamenali žiaden problém v súvislosti s prejazdom cyklistov námestím,“ prezradil náčelník Mestskej polície Juraj Chabada.

„Bol by som rád, keby sa im vjazd povolil celoročne, tak ako to funguje aj v iných mestách,“ dodal. Je možné, že mesto v budúcnosti tento návrh opäť predloží.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM