Alžbeta Paulíková Rôzne

Zvolenčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme socíkovské prevádzky: V spomienkach nechýba ani guľáš zo Zvolenky!

Legendárne obchody, ktoré ovplyvnili našu mladosť či detstvo. Zvolenčania si zaspomínali na cukrovinky či mliekareň. V spomienkach nechýba ani guľáš zo Zvolenky či klobásky zo Smaženky.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme socíkovské prevádzky: V spomienkach nechýba ani guľáš zo Zvolenky!
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok Obuv na rohu, Mliečák… 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali vo Zvolene. Mnohí Zvolenčania však majú na staré časy stále živé spomienky, a tak sa zoznam obľúbených obchodíkov a obchodov rozšíril.

Galantéria

Na Námestí SNP sa za socializmu nachádzalo viacero známych obchodov, naša čitateľka Ľuba spomína na obchod s látkami. „Tu ste dostali látky akejkoľvek kvality a najmä tie lepšie. Predajňa sa nachádzala na Námestí v blízkosti Zelovocu.“

Cukrovinky

Čitateľka Valéria si spomenula a na obľúbený detský obchod – Cukrovinky na Námestí SNP blízko pošty: „Chodila som tam na pelendreky a také malé cukríčky v mini umelej fľaštičke s malilinkou farebnou umelou bábikou ako miminko.“

Ako uviedla Andrea, na tento obchod si pamätá aj ona. Podľa nej tam boli drevené parkety na podlahe. „A krásne to tam voňalo. A ešte vedľa bola malá cukráreň – tam sme chodievali z gympla na karamelovú roládu.“

Zvolenka a Smaženka

Čitateľ Vladimír nám na našej facebookovej stránke pripomenul aj miesta, kde chodili ľudia obedovať. Zvolenka aj Smaženka boli malé reštaurácie na Námestí SNP. Smaženka bola menšia a ľudia tu mohli jesť len na „stojáka“. Ponúkali tu prevažne klobásky a chlieb.

Čitateľka Mária nám tiež prezradila, že Zvolenka bola úzka a dlhá reštaurácia, v ktorej varili skutočne chutne. „Ponúkali tu maďarský guľáš za 4,50,–Kčs a sviečkovú na smotane za 8,–Kčs. Odpredu po pravej strane tam bol obslužný pult, bola tam tabuľa, kde si človek prečítal, čo varia + cena a celkom vzadu vpravo bol výčap. Čapovali tu kofolu alebo pivo.“

Mliekareň

Ak Zvolenčania chceli kvalitné mlieko či syr, zvykli navštevovať pravú mliekareň. Obyvatelia ju našli priamo v centre. Dnes tu čakáte na autobus, za socializmu sa tadiaľto chodilo priamo do mliekarne. „Mliekareň na námestí ako je zastávka na Zlatý potok – tam som chodievala na mlieko, maslo, chlieb…,“ pripomenula nám Valéria.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM