Nicole Regecová Rôzne

FOTO: Sympatický Zvolenčan sa radí k najlepším barmanom sveta. Poznáte ho?

Adrián Michalčík získal prestížne ocenenie World Class. Stal sa tak najlepším barmanom Českej republiky. Rodený Zvolenčan vás zasvätí do tajov barmanstva a mixológie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Sympatický Zvolenčan sa radí k najlepším barmanom sveta. Poznáte ho?
Zdroj: Adrián Michalčík

Rodený Zvolenčan Adrián Michalčík žije už dlhší čas v Čechách. Pracuje vo vychytenom pražskom bare ako mixológ – čo má blízko ku barmanovi. Nedávno dokonca získal prestížny titul Word Class a stal sa tak najlepším barmanom Českej republiky. Adrián v rozhovore prezradí zaujímavosti, ktoré sa spájajú s jeho profesiou.

Si profesionálny mixológ. Množstvo ľudí netuší, čo tento pojem znamená. O čom teda mixológia je?

Mixológia je v podstate veda aj umenie. Pointou je spájanie a vytváranie chutí. V mixológii miešame drinky spájaním viacerých surovín až do finálnej podoby drinku.

Barman je človek, ktorý stojí za barovým pultom, hostí svojich zákazníkov, komunikuje s nimi a podáva im nápoje. Mixológ k tomu ešte aj podáva drinky, ktoré sú na vyššom leveli. Je to najvyššie odborné pomenovanie človeka, ktorý spája chute do majstrovského diela. To podáva ľudom s dávkou informácii, hospitality a úsmevom.

Nedávno si získal prestížne ocenenie World Class. Stal si sa najlepším barmanom v Česku. Ako prebiehala súťaž?

World Class je najnáročnejšia a najuznávanejšia súťaž na svete. Súperia v nej barmani z jednotlivých krajín. V Českej republike súťaž trvá skoro pol roka a finále o 12 súťažiacich celé dva dni, pričom sme si merali sily v 6 disciplínach. Svetové finále absolvuje jeden človek z krajiny, ktorý získa na rok titul najlepšieho barmana. Tento rok vo finále súťaží 66 krajín sveta, takže konkurencia je veľmi vysoká. Samotné finále trvá päť dní.

Predpokladám, že pri príprave drinku robíš aj show s prehadzovaním fľašiek. Je to náročné?

Prehadzovanie fľašiek a predmetov sa nazýva flair. V minulosti som to robil dosť aktívne. Vyžaduje denný tvrdý tréning. Tieto prvky čiastočne využívam aj pri svojej práci. No mixológia je úplne o niečom inom. Prvoradá je hospitalita, starostlivosť o hosťa, drink a samotné vytvorenie príjemného prostredia pre ľudí. V baroch, kde pracujem aj ja, je flair až druhoradý. Sú to odlišné štýly bartendingu.

Hovorí sa, že k barmanovi ľudia chodia na spoveď. Je to pravda?

Áno, je. Barman musí byť aj psychológ. Musí vedieť načúvať a veľa krát aj správne vyhodnocovať situácie. Taktiež má byť lojálny voči svojim klientom, ktorí sa mu spovedajú o svojich úspechoch alebo súkromných problémoch.

Pracuješ vo vychytenom bare v Prahe. Akú si mal najzvláštnejšiu požiadavku pri robení drinku?

Pracujem v mixology a champagne bare L´Fleur. Požiadavky sú rôzne, komplikované, jednoduché či nezmyselné… Ale stále sme tu pre tých zákazníkov a snažíme sa im vyhovieť. Preto sme tu – pre nich sme tu.

Barmani majú v celku uhladený a džentlmenský štýl. Dbáš v rámci práce o svoj zovňajšok?

Áno, barmani majú svoj štýl. V práci používame niekoľko druhov rovnošaty. Šaty robia človeka. Nie len v práci, ale aj mimo nej sa rád dobre obliekam. Všeobecne je známe, že mám slabosť na oblečenie.

Čo pre teba znamená pozícia barmana. Je to iba práca?

Práca barmana je komplikovaná, ale aj krásna. Záleží od uhla pohľadu. Ako pri každom povolaní, mal by to vykonávať človek, ktorý má k nemu blízky vzťah, robí tu prácu rád a profi. Často krát sa stane, že opak je pravdou a ľudia robia prácu len pre peniaze. V tom prípade odporúčam hľadať ďalej a nájsť svoje poslanie inde.

Ak človek miluje svoju prácu, nemá pocit, že pracuje. Baví ho a žije tým. Práve to je kľúč k úspechu. Úspech stoji veľa síl, lásku a trpezlivosť.

Čítajte tiež:

VIDEO: Bláznivá zvolenská kapela: Mladí hudobníci s veľkými snami

FOTO: Zvolenčanka študujúca v Anglicku: Ľudia si myslia, že jazdíme na somároch!

FOTO: Sympatický Zvolenčan sa radí k najlepším barmanom sveta
22
Galéria
Zdroj: Adrián Michalčík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM