Nicole Regecová Samospráva

FOTO: Zvolenská polícia oslavuje 25 rokov. Začínala s jedným autom a piatimi pištoľami

Muži zákona oslavujú! Je to už štvrťstoročie, odkedy je súčasťou Zvolena aj mestská polícia. Pri tejto príležitosti boli udelené pamätné medaile a diplomy. Ako vyzerali začiatky mestských policajtov pod Pustým hradom?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenská polícia oslavuje 25 rokov. Začínala s jedným autom a piatimi pištoľami
Zdroj: Mesto Zvolen

Keď sa písal sa rok 1991, mali jedno auto a päť pištolí. O rok na to už mali automobily dva a pribudli aj prvé vysielačky – Motoroly. Také sú spomienky Jozefa Michalíka, člena zvolenskej polície, ktorý inicioval slávnostné odovzdávanie pamätných medailí a diplomov pri príležitosti 25. výročia mestskej polície vo Zvolene.

Odovzdávanie medailí

Policajti, podľa rokov pôsobenia v zbore dostali buď zlaté, bronzové medaily alebo odznaky. Tú svoju medailu si prišli vyzdvihnúť aj spolupracovníci polície, tiež niektorí bývalí náčelníci a primátori. Spomedzi náčelníkov sa slávnosti zúčastnil aj samotný zakladateľ polície Ivan Korytár (za primátora Mariána Porkerta), potom Jozef Ološtiak, Juraj Družbacký a napokon súčasný náčelník Juraj Chabada.

Ten policajtom poďakoval a vyjadril nádej, že aktuálna zostava polície vytvorí pri meste dobrý tím, ktorý bude aj naďalej napomáhať občanom. „Zdvorilé vystupovanie, úcta k občanovi a vysoká odbornosť policajta v teréne v kontakte s občanom by mali byť prvoradé,“ dodal v príhovore.

Ťažké začiatky

Chabada predtým síce dlhodobo pôsobil ako súčasť policajného zboru na Sliači, no ako zdôraznil, so Zvolenčanmi veľakrát spolupracoval. „Pamätám si, ako sme spolu s kolegami zo Zvolena chodili na školenia do Žiliny, či ďalších miest, kde nám prednášali aj policajní hodnostári zo západných krajín,“ spomínal a dodal, že na začiatku nebolo ľahké prenášať západné policajné postupy do slovenských podmienok.

O fungovaní mestskej polície vtedy nikto nič nevedel, všetko sa učili za pochodu. „V teréne vystavení každodenne množstvu stresujúcich situácií náročných na riešenie, to bola asi tá najlepšia a najrýchlejšia škola zdokonaľovania, ktorá nás všetkých posúvala ďalej,“ dodal Chabada. Policajtom za ich službu napokon poďakovala aj primátorka a vyjadrila nádej, že aj skúšky, ktoré prinesie budúcnosť, zvládnu a skvalitnia tak život všetkých občanov v meste.

Čítajte tiež:

Náčelník zvolenskej mestskej polície v ROZHOVORE: Svoju prácu považujem za poslanie

Ukončenie výstavby úseku R2 sa posúva. Kedy by sme sa mohli dočkať novej cesty?

Slávnostné predávanie medailí mestským policajtom
4
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Mesto Zvolen
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM