Nicole Regecová Samospráva

Mestský poslanec Orság v ROZHOVORE: V čom vidím najväčší problém na Sekieri?

Je rodeným Zvolenčanom a aktuálne zastupuje ľudí ako mestský poslanec. Róbert Orság dokonca figuruje aj v mestskej rade Zvolena. Ako vníma aktuálny stav svojho okrsku a prečo už sedem rokov nebol na dovolenke?

Ilustračný obrázok k článku Mestský poslanec Orság v ROZHOVORE: V čom vidím najväčší problém na Sekieri?
Zdroj: Róbert Orság

Mestskí poslanci sa priamo podieľajú na tvorbe zásadných nariadení v našom meste. Často rozhodujú o veľmi dôležitých otázkach a svojou činnosťou môžu citeľne zmeniť každodenný život obyvateľov pod Pustým hradom. Prvý volebný obvod tvorí rozsiahle územie Sekiera, Záhonku, Lipovca, Môťovej, Kráľovej a Sekierskej doliny. Na starosti ho majú miestni poslanci, a to Peter Košík, Ružena Babicová, Peter Drozdík, Ladislav Čierny, Branislav Husár a Róbert Orság. Práve s posledným menovaným sme urobili rozhovor, v ktorom prezradil niečo o sebe či to, ako vidí stav svojho okrsku.

Orság je poslancom mesta Zvolen síce len prvé volebné obdobie, no už sa dostal aj do Mestskej rady. Na svoj post kandidoval už v roku 2010, ale vtedy neúspešne. „Chcel som skúsiť zmeniť veci verejné, život okolo nás a podieľať sa na tejto správe,“ objasňuje dôvody svojej kandidatúry. S úsmevom hneď dodáva, že meniť záležitosti týkajúce sa samosprávy nejde jednoducho: „Človek si to ľahšie predstavoval, kým nebol poslancom. Niečo ide ľahšie, niečo ťažšie.“. Orság dokonca kandidoval aj v nedávnych parlamentných voľbách za poslanca národnej rady, no neúspešne.

Problémoví asociáli

„Na väčšinu ľudí to možno bude pôsobiť, akoby sa nič nespravilo, ale nie je to úplne tak. Aj za vecami, ktoré nie sú vidno, treba urobiť kus roboty. No medzi tie najviditeľnejšie patrí zrekonštruovaná Školská ulica či zrevitalizované detské ihrisko pred bývalým osemročným gymnáziom – aj keď je pravda, že na tom majú zásluhu aj poslanci z minulého volebného obdobia,“ hodnotí poslanec aktuálny stav okrsku, oproti situácii zo začiatku volebného obdobia.

Orság má v najväčších nedostatkoch Sekieru jasno: „Možno to poviem veľmi na tvrdo a narovinu – asociáli a neprispôsobiví občania. To je momentálne dosť veľký problém, najviac vypuklý asi v oblasti Tesca, kde je to dosť bijúce do očí.“ Vidí však aj iný zádrhel, a to v samotnom prístupe občanov. „Ide celkovo o nezáujem ľudí aj mládeže o štandardný poriadok v uliciach. Je im jedno, kde zahodia smeti. Potom sa už len kritizuje, že je bordel. Čiže cítiť istú letargiu o vecí verejné,“ vysvetľuje.

„Začína byť pravidlo – len kritizujme, ale ani kúskom sa k tomu nepričiňme sami,“ hovorí skepticky, no dodáva, že sa nájdu aj svetlé výnimky. „Nemám problém s tým, keď sa mi ľudia ozvú, kvôli nejakému problému. Nebránim sa pomôcť, pokiaľ to je v mojich silách. Nie však sa všetko dá vždy rýchlo a promptne riešiť,“ dodáva. Sekier vraj do budúcnosti čaká ešte kopec drobných opráv či štandardnej údržby. Konkrétne zmeny, ktoré sa na sídlisku udiali boli nedávno aj prezentované na stretnutí s občanmi.

Rodený Zvolenčan

„Neviem si predstaviť, žiť inde. V rámci Zvolena som spokojný občan. Samozrejme, nájdu sa veci, ktoré človeku vyhovujú aj nevyhovujú. Ale v globále Zvolen môžem,“ smeje sa. Ako bolestivý bod vo Zvolene vidí plánovanú výstavbu rýchlostnej cesty, s ktorou nie je stotožnený: „Myslím, že takýto druh cesty do mesta nepatrí.“ Pozitívum však preň ho tvorí kultúrny život pod Pustým hradom, pri ktorom má pocit, že je ho podstatne viac ako niekedy.

Pri téme svojho voľného času sa len zasmeje: „Možno to bude znieť ako totálne klišé, ale ja fakt voľný čas nemám. Niekomu sa môže zdať, že sa robím workoholikom, ale ja som buď v práci vo firme alebo v práci poslanca. Či mi niekto bude veriť alebo nie, už sedem rokov som nebol ani na dovolenke. Nemám to pravdepodobne v pláne ani tento rok.“ Orság priznáva aj to, že najväčší relax je pre neho výdatný spánok: „Paradoxne sa nevenujem ani žiadnym športom a koníčky išli na úkor pracovných povinností bokom. Poležať si v posteli a oddýchnuť si, je pre mňa na nezaplatenie.“

Čítajte tiež:

Náčelník zvolenskej mestskej polície v ROZHOVORE: Svoju prácu považujem za poslanie

Organizované stretnutie na zvolenskom sídlisku: Ľudia môžu vyjadriť, čo ich trápi!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM