Nicole Regecová Rôzne

Šľachetný čin Zvolenčanky Mirky. Opatruje psíka, ktorý takmer zahynul v rómskej osade

Fenka, ktorá sa nedávno našla, má veľké šťastie, že prežila. Po hrozivých podmienkach v rómskej osade sa dostala do rúk Zvolenčanky Mirky. Vyrozprávala nám, čím všetkým si psík musel prejsť. Najnovšie chlpáčovi hľadá nový domov.

Ilustračný obrázok k článku Šľachetný čin Zvolenčanky Mirky. Opatruje psíka, ktorý takmer zahynul v rómskej osade
Zdroj: Miroslava Kanianská Lepiešová

Zvolenčanka Miroslava Kanianská Lepiešová si zobrala do dočasnej opatery fenku Galinu. Tento dvoj až trojročný oriešok, pravdepodobne kríženec jazvečíka, bol nájdený v otrasnom stave. „Pred pár týždňami ju odobrali z rómskej osady v Bzovíku. Mala vrastenú šnúru v krku, lebo ju ako šteniatko priviazali o špagát. Ako rástla, špagát s ňou už nerástol. Chýbalo trošku a mala by odrezanú dýchaciu trubicu,“ opisuje hrôzy pani Lepiešová.

Fenka krémovej farby zostane u Zvolenčanky, kým si ju niekto neadoptuje. „Na klinike už nemusela byť, ale do koterca ju dať nemohli, lebo ešte treba ošetrovať ranku a dávať antibiotiká. Som na materskej, takže môžem byť väčšinu času stále s ňou. Keby ostala na klinike, boli by to len zbytočné výdavky pre útulok,“ konštatuje. Taktiež je presvedčená, že zvieratká sú šťastnejšie v spoločnosti ľudí, ako zavreté v útulku, pretože tam nie sú ľudia celý deň.

„Keď ju odobrali z osady, bola veľmi plachá, keďže ju schovávali na šnúre pod maringotkou. Mysleli sme si, že to s ňou bude ťažké a bude sa báť. Práve naopak.“ Fenka vraj nestratila vieru v ľudí aj napriek tomu, čo jej spravili. Je veľmi milá, priateľská a rada sa necháva hladkať či spinká na kolenách. Stále je veselá a vyhľadáva nie len ľudskú spoločnosť, no dokonca aj mačky.

Už najbližší pondelok od 9:00 do 18:00, budete môcť Galinu vidieť aj naživo. Zvolenčanka Mirka ju zoberie na Námestie SNP, pred Prior, kde sa bude podpisovať petícia za ochranu zvierat. „Na Slovensku je zviera stále definované iba ako vec. A poškodzovanie veci v našom štáte nie je veľký trestný čin,“ ozrejmuje tému petície. Podpisy sa už zbierali, pričom sa ich počet vyšplhal vraj až na 37 000. „No aby sa niečo dialo, potrebovali by sme ich asi vyše sto tisíc,“ dopĺňa.

Pokiaľ by ste teda mali záujem o milú fenku, môžete kontaktovať útulok Túlava labka. No ako hovorí Mirka: „Bola by rada v dome. Určite nepatrí na reťaz ani do koterca…“

Čítajte tiež:

Romantický príbeh ako z rozprávky: Keď iba 18-ročný Zvolenčan požiada priateľku o ruku

Americký sen rapera vo Zvolene: Najprv sa mu smiali, teraz ho uznávajú

Takto vyzerá týraná fenka Galina
3
Galéria
Zdroj: Miroslava Kanianská Lepiešová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM