Nicole Regecová Kultúra

Zvolen ožil pestrými farbami. 12 rokov práce na jedinom mieste

Pokiaľ sa chcete pokochať krásou, vytvorenou štetcom šikovného maliara, netreba chodiť ďaleko. Priamo v priestoroch Starej radnice vystavuje diela známy umelec Miroslav Bárdi. Čím zaujmú návštevníkov?

Ilustračný obrázok k článku Zvolen ožil pestrými farbami. 12 rokov práce na jedinom mieste
Zdroj: TASR

Umelec pochádza z neďalekej Banskej Bystrice. Tam aj vyštudoval, presnejšie na Pedagogickej fakulte. Maľbu ho vyučovali tamojší významní umelci – Štefana Pruknera a Stanislava Balku. Jeho pozorovanie krajiny počas pobytov v prírode a kresliarske skice ho čoraz viac priťahovali k tvorivému spracovaniu prírodných motívov.

Dlhodobý záujem o hudbu a ľudové piesne ho popri krajinárskej tvorbe priviedol aj k uchopeniu muziky maliarskymi prostriedkami s osobitným zreteľom na stredoslovenské ľudové balady. Spomínanú tematiku krajiniek aj hudby si môžete vychutnať presne na tejto výstave.

Podľa kurátorky Marianny Bárdiovej, jeho výtvarný vývoj, maliarsky rukopis aj tematické zameranie od čias štúdia prešli mnohými vývojovými štádiami. U akademického maliara Stanislava Balku spracoval diplomovú prácu Maľba zátišia. „Aj preto sa spočiatku venoval tejto téme, ale aj štylizáciám starých tvarov a ľudových ornamentov,“ uviedla kurátorka.

Výstava Mira Bárdiho vo Zvolene obsahuje dvadsať obrazov a je koncipovaná ako prehľad tvorby prevažne z posledných 12 rokov, odkedy pôsobí ako umelec v slobodnom povolaní. Návštevníci Starej radnice si ju môžu pozrieť do 31. mája.

Čítajte tiež:

FOTO: Manželstvo plné vtipných scén. Ako reagovali Zvolenčania na anglický humor?

Do Zvolena mieria spevácke zbory z USA a Kanady. Koncerty si užijeme zdarma!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM