Nicole Regecová Šport

Skúsený zvolenský tréner Rudo radí: 5 tipov na zdravé raňajky!

Raňajky množstvo ľudí vôbec nestíha a nepovažujú ich za dôležité. Zvolenčan Rudo Gallas, ktorý sa aktívne venuje cvičeniu, však má iný názor. Čím by ste mali zasýtiť ranný hlad?

Ilustračný obrázok k článku Skúsený zvolenský tréner Rudo radí: 5 tipov na zdravé raňajky!
Zdroj: Archív Rudolf Gallas

Trénera spod Pustého hradu sme vám nedávno predstavili v rozhovore. Teraz sme ho oslovili s problematikou raňajok. Podľa Ruda ide o špecifické jedlo dňa: „Je to dosť individuálna záležitosť. Pretože ak niekto ide ráno športovať, tak by si podľa mňa mal dať raňajky až po športovom výkone. Zas ľudia, ktorí sú časovo vyťažení, si vždy môžu nájsť chvíľu, aby minimálne hodili do shakera proteínový prášok. To zmiešajú s pár lyžicami olivového oleja a rovno vypijú.“

Ani ľuďom, ktorí nemajú žiadnu pohybovú aktivitu, by zvolenský tréner neodporúčal raňajky obchádzať. „Len káva ráno pred prácou nestačí. Pokiaľ niekto nepravidelne jedáva, má potom tendenciu jesť to, čo mu príde pod ruku. To samozrejme často býva najhoršia možná voľba. Z toho sa veľmi ľahko priberá,“ upozorňuje. „Ale keď sa niekto poriadne naraňajkuje, vydrží až doobeda a medzi tým nevymýšľa,“ dodáva.

Rudo vám ponúka päť tipov na zdravé raňajky. No ako sám prizvukuje – koľko trénerov, toľko názorov.

1. tip – Zdravé raňajky pre ľudí, ktorí necvičia

Bežným ľuďom, ktorí necvičia alebo neriešia svoju hmotnosť a chcú si dať niečo zdravé, Rudo odporúča overenú klasiku. „Pokojne stačí nejaký plnotučný jogurt. K tomu si môžu dať napríklad syr, šunku či vajíčka,“ vysvetľuje.

2. tip – Rýchle raňajky

Pokiaľ sa o seba staráte, a raňajky chcete vybaviť čo najrýchlejšie, môžete skúsiť toto. Do shakeru si nasypete proteín a pridáte pár lyžíc olivového alebo ľanového oleja a rovno vypijete. Tréner objasňuje, prečo práve olej: „Človek potrebuje aj nejakú energiu. Olivový olej je zdravý tuk, ktorý spraví telu dobre. Navyše takýto shake človeka dostatočne zasýti. aj keď sa to možno nezdá. Ale musíte si to dať s tým olejom, vtedy nebudete dlhšie hladní.“

3. tip – Moderné smoothie

Smoothie je miešaný nápoj, v ktorom si môžete rozmixovať prakticky čokoľvek. Momentálne sú mimoriadne v kurze varianty z čerstvého ovocia. Rudo nápoj určite odporúča, no varuje: „Nerobil by som to z kvanta ovocia. Ovocie je veľmi zdravé, ale keď sa nahrnú všetky kalórie dokopy, tak z toho človek neschudne. Aj keď si to ľudia myslia.“ Ako tip uvádza zeleninové smoothie alebo s melónom, grepom či bobuľovým ovocím. Dokonca sa nemusíte báť pridať odmerku proteínu, kvôli bielkovinám.

4. tip – Tuniak

Mladý Zvolenčan odporúča aj ryby. Pri otázke, na aký spôsob si ich dať, vtipkuje: „Normálne si otvoríte konzervu a spápate. Nemyslím, že by niekto chcel ráno variť, takže si pokojne stačí dať konzervu s tuniakom.“

5. tip – Vajíčka

Vajíčka sú podľa Ruda výborné a vhodné na akýkoľvek spôsob: „Či natvrdo alebo namäkko, to je jedno. Čo – kto preferuje.“ Surové vajíčka neodporúča zo zdravotných dôvodov, kvôli salmonele. „Keď už, tak určite domáce. Navyše to ani nie je chutné. Ešte sneh z nich vyšľahať je v pohode,“ hovorí.

BONUS: Raňajkový mýtus

Podľa trénera Ruda, by sa na raňajky nemali jedávať vločky. Tie sú paradoxne medzi ľuďmi známe ako jeden z najzdravších ranných pokrmov. „Vločky sú určite veľmi zdravé. No záleží aj na type človeka. Pokiaľ chce pribrať, tak môže. Ale ak sa chce niekto udržiavať alebo dokonca schudnúť, nie je to najšťastnejšie riešenie na raňajky,“ vysvetľuje Zvolenčan.

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenský naturálny kulturista v ROZHOVORE: Nie je to o objeme svalstva

FOTO: Mladý basketbalový talent: Zvolenčanka Marcela mieri do extraligy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM