Martina Jančiarová Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 3 dediny pri Zvolene, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Vyraziť si na výlet a trochu zmeniť prostredie určite nezaškodí. Tu sú tri tipy z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 3 dediny pri Zvolene, ktoré by mal poznať každý!
Foto: Matteo Turok

Ostrá lúka

Táto malebná obec sa nachádza asi 13 kilometrov od Zvolena a rozprestiera sa v Kremnicko – Štiavnických vrchoch. Dedinka sa môže pochváliť nádhernou prírodou, pokojom i nádychom histórie. Jednou z najdôležitejších pamiatok, ktoré tam rozhodne treba navštíviť, je kaštieľ rodiny Ostrolúckych.

Ako už všetci určite vieme, v tomto kaštieli žila aj dcéra Mikuláša Ostrolúckeho, Adelka. Práve ona bola veľmi blízka Ľudovítovi Štúrovi. Žiaľ, umrela veľmi mladá a miesto jej posledného odpočinku je v rodinnej hrobke. Práve táto hrobka sa stáva ďalšou významnou pamiatkou obce.

Kováčová

Veľmi zaujímavou dedinou, ktorá sa rozprestiera v malebnom úbočí pod výbežkami Kremnického pohoria, severozápadne od Zvolena, je Kováčová. Je vzdialená len šesť kilometrov a jej výstižný názov pochádza zo starých povestí o prvých obyvateľoch, kováčoch. V lesoch za Kováčovou môžete absolvovať siahodlhé prechádzky. Rozšírenou atrakciou je aj novovzniknutý areál na mieste bývalého termálneho kúpaliska. V tomto areáli sa môžete zabaviť v zime aj v lete, pretože je vďaka svojej termálnej vode otvorený celoročne.

No v prvom rade je Kováčová celoslovensky známa vďaka jej kúpeľom. Za nimi totiž prichádzajú ľudia z celej krajiny, ktorí tu postupujú rozmanité liečebné procedúry a rehabilitujú sa v miestnej prírode. Avšak pacienti nenavštevujú toto zariadenie len z rozmachu. Kúpele sú totiž zamerané na liečenie ochorení pohybového a nervového ústrojenstva. Zotavovalo sa tu aj množstvo známych osobností.

Budča

Do tretice vám predstavujeme Budču. Obec leží šesť kilometrov juhozápadne od Zvolena. Nájdete v nej aj kultúrne pamiatky, ako napríklad rímsko-katolícky kostol, ktorý pochádza zo 14. storočia. Ďalšou zaujímavosťou je evanjelická zvonica či Pamätník SNP. No turisticky najatraktívnejšia je Čertova skala.

Čertovú skalu, v rámci túry hneď za Budčou, určite neprehliadnete. Obrovský balvan je uložený na skalnom podklade, s ktorým je spojený len malou plochou – čo navodzuje dojem, že skala každú chvíľu spadne.Táto geologická zaujímavosť Slovenska dostala svoj názov podľa viacerých povestí. Údajne chcel čert obyvateľov Budče potrestať, no skamenel so skalou na pleci. Oficiálne vysvetlenie vzniku tohto úkazu je obyčajné zvetrávanie, za ktorým stojí len príroda. Tento prírodný úkaz rozhodne treba navštíviť a pozrieť si „čary", ktoré ho držia pohromade.

Čítajte tiež:

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Zvolen

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Zvolene, kde si prídete na svoje

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM