Eva Drugdová Rôzne Správy

Netreba sa stále sťažovať. 5 vecí, na ktoré môže byť hrdý každý Zvolenčan

Ste hrdí na to, že ste Zvolenčania? Ak ste zabudli na veci, ktorými sa môžeme pochváliť, teraz vám pripomíname 5 z nich.

Ilustračný obrázok k článku Netreba sa stále sťažovať. 5 vecí, na ktoré môže byť hrdý každý Zvolenčan
15
Galéria
Zdroj: TASR

Niektorí Zvolenčania sa sťažujú na dianie v meste, či na nedostatky, ktoré treba vylepšiť. Občas je však dobré pozastaviť sa a uvedomiť si, že na tom nie sme najhoršie. Je veľa pekných veci, na ktoré môžeme byť hrdí. Vybrali sme ich pre vás 5. Na čo ste obzvlášť hrdí vy?

Dlhočizné námestie

Centrom každého mesta a jeho pýchou by malo byť jeho námestie. Na to zvolenské môžeme byť obzvlášť hrdí, pretože patrí k najrozsiahlejším na Slovensku. Ponúka nám možnosť na pekné prechádzky a pre turistov je pozoruhodné aj mnohými pamiatkami, ktoré sa na ňom nachádzajú. Či už sú to historické budovy, kostoly alebo pamätníky. Je z neho dokonca výhľad aj na ďalšiu pýchu a dominantu nášho mesta Zvolenský zámok. Na jar a v lete je prijemným miestom na posedenie s priateľmi na letných terasách, no obľubujú ho aj rodičia s deťmi. Ich ratolesti sa tu dokážu pohrať na chrobáčikoch a počas prázdnin v obľúbenej Fun zóne. Zvolenské námestie je vďaka svojej mimoriadnej rozlohe vhodné aj na mnohé kultúrne podujatia, pri ktorých sa dokáže takmer celé zaplniť ľuďmi.

Prírodné krásy

Nielen centrum mesta a jeho pamiatky by v nás mali vyvolať pocit hrdosti, ale aj okolitá príroda. Máme tu predsa množstvo turistických či cyklistických trás, po ktorých môžeme obdivovať krásy nášho okolia a stretnúť sa s mnohými zaujímavosťami. Veď nie každé mesto sa môže pochváliť neďalekým vodopádom či ďalšími prírodnými úkazmi, akými sú napríklad sopečné balvany a pohoria. Stačí si len spraviť prechádzku alebo krátku túru po okolí a hneď si uvedomíme, čo všetko máme na dosah.

Jeden z najrozsiahlejších hradov

Okrem zámku môžu byť Zvolenčania obzvlášť hrdí na Pustý hrad. Takouto dominantou sa totiž nemôže pochváliť každé mesto. Zrúcanina nad Zvolenom patrí k najväčším hradným komplexom na Slovensku a určite ju už navštívil každý Zvolenčan. Menšia túra na hrad sa dá totiž spojiť s opekačkou s priateľmi a stráviť tak príjemný deň. Navyše, výhľad na celý Zvolen stojí rozhodne za to.

Najčistejšia slovenčina

Možno si to mnohí ani neuvedomujú, ale na strednom Slovensku máme najčistejšiu podobu slovenčiny. Veď ako základ pre kodifikáciu spisovnej slovenčiny si aj Štúr zvolil stredoslovenské nárečie. Považoval ho za najzrozumiteľnejšie a najrozšírenejšie. Vedel o čom hovorí, keďže naše mesto mu bolo blízke a zastupoval ho aj ako poslanec na uhorskom sneme. Rozprávať peknou slovenčinou sa tu tak učíme prirodzene a to hneď od detstva.

Významní Zvolenčania

Zo Zvolena pochádza mnoho známych osobností, na ktoré môžeme byť naozaj hrdí, pretože preslávili naše mesto. Už v minulosti sa vo Zvolene narodili alebo tu pôsobili literárne osobnosti, o ktorých sa dnes dokonca učíme na školách. No ani súčasnosť nie je chudobná na populárnych Zvolenčanov. Od nás pochádza niekoľko talentovaných športovcov, ktorí sa dokázali presadiť nielen u nás, ale aj v zahraničí. O mnohých budeme ešte veľa počuť. Populárnych Zvolenčanov máme však tiež medzi umelcami. Sú medzi nimi herci, ktorí pochádzajú z nášho mesta, ale aj tí, ktorí pôsobia priamo u nás a obohacujú náš kultúrny život.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM